Európa védelmi iparának kínai függősége

Micael Johansson, a Saab elnök-vezérigazgatója szerint aggasztó, hogy az európai lőporgyártás szinte teljes mértékben Kínára támaszkodik, ami hosszú távon fenyegetést jelenthet Európa biztonságára. A környezetvédelmi szabályok enyhítését sürgeti, hogy a kontinens csökkenthesse függőségét és diverzifikálhassa ellátási láncát.

Az európai védelmi ipar jelentős mértékben függ a kínai nyersanyagoktól, különösen a lőpor és a lőpor előállításához szükséges nitrocellulóz tekintetében. Johansson szerint ez a helyzet nem tartható fenn, és változtatásokra van szükség a környezetvédelmi szabályok terén, hogy Európa képes legyen diverzifikálni forrásait.

A Saab vezetője rámutatott, hogy a kínai pamut alapú nitrocellulóz nélkülözhetetlen a lőpor előállításához, és a kontinens védelmi iparának túlzott függősége Kínától kockázatos, mivel Peking támogatást nyújt Oroszországnak is. Az Európai Bizottság támogatást nyújt a lőszergyártás növelésére, de a gyorsabb gyártás akadályát jelenti a hajtóanyag és a robbanópor hiánya.

A Saab, mint Európa egyik vezető fegyvergyártója, a szárazföldi harci fegyverek, tengeralattjárók és rakéták mellett vadászrepülőgépeket is gyárt. Johansson hangsúlyozza, hogy az európai védelmi iparnak meg kell vizsgálnia az ellátási láncokat, és alternatív forrásokat kell találnia, mint például a facellulóz, amelybe néhány cég már befektetett.

Az európai védelmi gyártók számára nem csak a kínai, hanem az orosz függőség is problémát jelent. Az Airbus például korábban jelentős mértékben támaszkodott Oroszországra a titán beszerzésében, amely a védelmi ipar egyik kulcsfontosságú anyaga. Johansson szerint a környezetvédelmi engedélyek megszerzése az alternatív forrásokhoz akár 10 évig is eltarthat, ami elfogadhatatlan, ha Európa csökkenteni kívánja függőségét.