Méhek és virágok online társkeresője Bécsben

A bécsi méhészek mostantól egy online platform segítségével találhatják meg a legideálisabb helyeket méhkasok számára.

Bécs városa néhány évvel ezelőtt tűzte ki célul, hogy kétmillió mézelő méhet telepítsen a város tömegközlekedési infrastruktúrája mellett lévő kihasználatlan zöldterületekre. E cél elérése érdekében most egy újabb lépést tettek: Alsó- és Felső-Ausztria után Bécsben is elindították a Bienenwanderbörse nevű ingyenes online platformot.

A Bécsi Agrárkamara által üzemeltetett weboldalon a méhészek és a földtulajdonosok egyaránt regisztrálhatnak. A platformon keresztül a kertészek, borászok és a nagy zöldterületekkel rendelkező cégek vagy önkormányzatok jelezhetik, hogy hol vannak virágzó növények, ahová a méhészek a méhkasaikat költöztethetik a virágzás idejére.

A rendszer használata kölcsönösen előnyös: a méhészek olyan helyeket kereshetnek, ahol például repce- vagy napraforgóültetvények várják a méheket. A helyszínre vitt méhek segítségével több növényt lehet beporozni, ami növeli a termést, míg a méhészek több mézhez juthatnak, amelyet aztán a bécsi lakosok fogyaszthatnak. A város hétszáz méhészének így lehetősége nyílik arra, hogy méhészetüket még hatékonyabban működtessék.