A robogósok gyakran mulasztják el a kötelező biztosítás megkötését

Magyarországon a segédmotoros kerékpárok száma meghaladhatja a 650 ezret, azonban kevesebb mint felük rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb), ami jelentős szabálytalanságot jelez a közúti forgalomban.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a robogók üzembentartói számára megérné a havi 600-800 forintos kgfb-havidíjat kifizetni, mivel ezzel nem csak a mulasztási bírság, hanem a balesetek során okozott károk kifizetése is elkerülhető lenne. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái alapján a segédmotoros kerékpárok díjosztályában 297 ezer kgfb-t kötöttek, miközben a becslések szerint a hazai állomány már meghaladja a 650 ezret.

Sok robogótulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a biztosítási kötelezettség minden közúti forgalomban részt vevő segédmotoros kerékpárra vonatkozik, nem csak a rendszámmal ellátott járművekre. Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ elnökségi tagja elmondta, hogy a hatóságok csak szórványosan ellenőrzik a biztosítások meglétét, de a mulasztási bírság kiszabása lehetséges egy-egy igazoltatásnál. Baleset esetén a károkozó felelős a kárért, és biztosítás hiányában saját zsebből kell állnia a kártérítést, amely 2022-es statisztikák szerint átlagosan 429 ezer forint volt, személyi sérülés esetén pedig többmilliós összegeket is elérhet.

Az elektromos kerékpárok esetében, ha a motor teljesítménye meghaladja a 300W-ot, vagy a motor képes önállóan hajtani a járművet, illetve a jármű 25 km/óránál nagyobb sebességre képes, akkor a jármű besorolása segédmotoros kerékpár, és kötelező rá a gépjármű-felelősségbiztosítás. A biztosítást megkötő robogósoknak nem kell a korábbi időszakra fedezetlenségi díjat fizetniük, és a rendőrök csak az aktuális biztosítási állapotot ellenőrzik. Amennyiben a jármű nem rendelkezik rendszámmal, a biztosítók az alvázszámra kötnek kötelezőt, és a járművek előtörténetét nem vezetik, így a bónusz-málusz besorolás sem befolyásolja a díjat. Üzemeltetése során bukósisak viselése és vezetői engedély megléte is kötelező.