Rekordév előtt áll a magyar turizmus

Az év első három hónapjában a magyarországi szálláshelyek 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 14 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest, így 2023 rekordévet hozhat a turizmusban. A Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleménye alapján minden turisztikai térségben nőtt a forgalom, a Sopron-Fertő térségében például 32 százalékos volt a bővülés.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a vendégek száma is jelentősen emelkedett, 2,9 millióan érkeztek az országba, ami 18 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A belföldi utazók aránya kiemelkedő, több mint másfél millió honfitársunk választotta a hazai szálláshelyeket, 14 százalékkal többen, mint egy évvel ezelőtt, és összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken.

A külföldi vendégek száma is nőtt, közel negyedével bővült az előző évhez képest, és ők adták a szálláshelyek forgalmának közel felét. A legtöbb külföldi vendég Németországból, az Egyesült Királyságból és Olaszországból érkezett, és az összes negyedéves szálláshelyi mutató meghaladja a 2019-es számokat.

Budapestre 1,2 millió vendég érkezett, 23 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, és a vendégéjszakák száma is 14 százalékkal haladta meg a 2019. évi eredményeket. A vidéki Magyarországon is nőtt a vendégek száma, 1,7 millióan foglaltak szállást, 15 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A Balaton továbbra is a legnépszerűbb térség, de a Sopron-Fertő, Debrecen és térsége, valamint Bük-Sárvár is jelentős forgalombővülést ért el. A szállodák voltak a legkeresettebbek, 60 százalékban őket választották az utazók, és a vidéki hotelek részesedése még ennél is magasabb volt, 63 százalékos.

A szálláshelyek és vendéglátóhelyek is jelentős bevételnövekedést könyvelhettek el, előbbiek közel 160 milliárd forintot, utóbbiak 404 milliárd forintot termeltek, ami 17, illetve 13 százalékos emelkedést jelent. A legnépszerűbb települések a fővárost követően valamennyien fürdővárosok voltak: sorrendben Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros és Sárvár. Vidéken a szállodák kapacitás-kihasználtsága minden kategóriában magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.