A szamárköhögés terjedése Magyarországon

A Semmelweis Egyetem szerint jelentősen megnőtt a szamárköhögéses megbetegedések száma Magyarországon, különösen az oltatlan csecsemők számára jelent nagy veszélyt a betegség.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján már több súlyos esetet is kezeltek idén, ami jelentős növekedést mutat a korábbi évekhez képest, amikor évente maximum egy-két megbetegedést regisztráltak. Az idei év első negyedévében már 12 esetet jelentettek. A betegség elleni védőoltást a gyerekek kötelezően megkapják, de a kisbabák esetében a védettség kialakulása előtt a fertőzés különösen veszélyes lehet.

Pék Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológusa szerint a köhögési rohamok, a hányás és a szamárhangszerű légvétel a szamárköhögés tünetei lehetnek. A betegség lappangási ideje egy hét, amely tünetmentes, ezt követően jön egy 1-2 hetes enyhe köhögéssel és orrfolyással járó szakasz, majd a jellegzetes szamárhangszerű köhögés, ami akár hat hétig is eltarthat.

A csecsemőknél a köhögési rohamok miatt kialakuló apnoé miatt a betegség halálos is lehet, mivel ilyenkor a gyerekek nem vesznek levegőt. A típusos szamárhang azonban csecsemőknél ritkán észlelhető. A védett korosztályban a betegség enyhe tünetekkel járhat, és antibiotikummal kezelhető. A kezelés gyakran a közvetlen családtagokra is kiterjed, hogy megakadályozzák a baktérium további terjedését a családon belül.

A környező országokban – Ukrajnában, Horvátországban és Csehországban is – meredeken növekszik a szamárköhögéses esetek száma, így a betegség hazánkban is újra felütötte a fejét. A nemzeti immunizációs program részeként a gyerekek ingyen kapják meg az oltást csecsemőként, majd az emlékeztető oltást másfél- és hatéves korban, végül hatodik osztályban. A védőoltás hatása körülbelül öt évig tart, így a gyerekek 17-18 éves korukig védettek maradnak. A felnőttek a háziorvossal írathatják fel, majd patikában vásárolhatják meg a vakcinát, hasonlóan az egyéb felnőtt korban alkalmazott védőoltások többségéhez. Közvetlenül a családtervezés előtt állóknak és azoknak a nagyszülőknek is javasolt beadatni felnőttként újra a védőoltást, akik családjában csecsemő él.