Súlyosabb büntetést és előzetes letartóztatást kért Gyárfás Tamásra az ügyészség

A Fenyő János meggyilkolása miatt indult büntetőügyben az első fokon hozott ítélet ellen fellebbezett a vádhatóság, hosszabb börtönbüntetés kiszabását és előzetes letartóztatást kezdeményezve Gyárfás Tamásra.

A Fővárosi Fellebviteli Főügyészszég benyújtotta a Fővárosi Ítélőtáblának a Fenyő-gyilkosság ügyében hozott elsőfokú ítélet elleni fellebbezését. A Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat Gyárfás Tamással és Portik Tamással szemben, a 1998-ban történt gyilkosság kapcsán.

A Fővárosi Törvényszék 2024. február 8-án Gyárfás Tamást bűnsegédként, Portik Tamást pedig felbujtóként találta bűnösnek az előre kitervelten elkövetett emberölésben. Gyárfás Tamást 7 év szabadságvesztésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, utóbbi 20 év után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint Gyárfás Tamás a konkurens médiavállalkozóval, Fenyő Jánossal szembeni ellenséges viszonya miatt döntött úgy, hogy megöleti őt. E célból állapodott meg Portik Tamással, aki felbujtására egy szlovák állampolgárságú férfi, Jozef Roháč hajtotta végre a gyilkosságot.

Az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen Gyárfás Tamás felbujtói minőségének megállapítása és mindkét terhelt büntetésének súlyosítása érdekében fellebbezett. Gyárfás Tamás esetében hosszabb idejű szabadságvesztést, Portik Tamás esetében pedig a feltételes szabadságra bocsátás későbbi időpontban történő megállapítását indítványozta.

Mindkét terhelt és védőik felmentésért, illetve büntetés enyhítéséért fellebbeztek. A törvényszék azonban elutasította Gyárfás Tamás letartóztatására vonatkozó ügyészségi indítványt az elsőfokú ítélet kihirdetése után.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban is fenntartotta az ügyészi fellebbezést, és emellett Gyárfás Tamás letartóztatásának elrendelését is kezdeményezte az ítélőtábla döntéséig.

Fenyő Jánost 1998 elején saját autójában lőtték le Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán. Fenyő számos akkoriban jól menő, ismert újságot felvásárolt a gyermeklapoktól a tinimagazinokon át a hírlapokig, médiabirodalma a meggyilkolásának évében tizenöt-tizenhét milliárd forintot érhetett.

A védőbeszédek miatt tartott tárgyaláson az utolsó szó jogán Gyárfás cáfolatként hivatkozott arra a több mint ötszáz perces, kettejük között lezajlott beszélgetéseket tartalmazó hangfelvételre, amit 2019-ben a Farkasréti temetőben, egy sírba rejtve találtak meg.

Címlapfotó: botost/444