Porcher Áron Somerville a Tisza Párt fővárosi listáján

Porcher Áron Somerville közgazdász, aki 2020 óta dolgozik a Magyarországon aktív tajvani milliárdos, Frank Liu befektetési cégénél, a Chi Fu Investment Fund Management Zrt.-nél, a Tisza Párt fővárosi listájának harmadik helyén szerepel.

Porcher a Chi Fu Investmentnél befektetési projektvezetőként tevékenykedik, amely cég a magyarországi befektetési alapok kezelésével foglalkozik, és a Magyar Nemzeti Banktól 2018-ban kapta meg a magántőkealapok kezelésére feljogosító kedvezményét. A vállalat nemcsak tőkeinjekciót biztosít, hanem szakmai támogatást is nyújt a célvállalatoknak, és részt vesz azok stratégiai irányításában.

Frank Liu, a cég tulajdonosa, a 2010-es évek közepe óta jó kapcsolatot ápol Kövér Lászlóval, és 2016-ban megmentette a Pápai Hús nevű vállalatot, amely azóta is működik. Liu rövid időn belül magyar állampolgárságot is kapott, és 2021-ben Semjén Zsolttól átvette a Magyar Arany Érdemkeresztet a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztéséért. Magyarországon több cége, lakása és befektetése van, és ő számít a leggazdagabb magyarnak is.

Frank Liu üzleti tevékenysége során találkozott Orbán Viktorral is, és egy Váci úti városfejlesztési projektbe is bele vásárolt, ahol az eladó az MNB alapítványait kezelő Optima-csoport volt. A Billion Up Kft., amely a taszári repülőtér vevője, szintén Liu cégbirodalmához tartozik, és újabb állami földterület kerülhet a birtokába.

Liu üzleti köre támogatta a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt is, amely határon túli magyar fiatalokat támogat, és amely egy budai villalakást, valamint egy Audi A6-ost vásárolt az alapítvány kuratóriumának elnökének, Visontai Kálmánnak használatára. A 444.hu információi szerint az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, Veress László családja használ egy II. kerületi ingatlant, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg. Az alapítvány Frank Liu közbenjárásával jutott hozzá több mint 300 millió forinthoz, a külföldről támogatott szervezetek listájára mégsem került fel.

A Tisza Párt fővárosi listájának harmadik helyezettje, Porcher Áron Sommerville kapcsán a 444.hu arról ír, hogy bár nem szokatlan, hogy egy üzleti világban mozgó személy politikai ambíciókat dédelgessen, Frank Liu pikánssá teszi a sztorit. A dollármilliárdosként emlegetett Liu fele-fele arányú szerepvállalással 200 millió eurós tőkealapot gründolt az állami MFB-vel. Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője kommentben reagált a 444.hu írására, jelezve, hogy nem lát problémát abban, ha valaki privát munkahelyen dolgozik, és kérdésesnek tartja, hogy mindenki fideszes lenne-e az illető üzletember több ezer alkalmazottja közül.