Az európai parlamenti választások és az EU-kép Magyarországon

Az Európai Parlament által közzétett legújabb Eurobarometer felmérés szerint a magyarok körében nőtt az érdeklődés az európai parlamenti választások iránt, és a válaszadók többsége előnyösnek tartja az EU-tagságot.

Az európai parlamenti választások közeledtével a magyar válaszadók 70 százaléka tervezi, hogy részt vesz a szavazáson, ami 3 százalékpontos növekedést jelent az őszi adatokhoz képest, és 11 százalékponttal magasabb, mint a 2019-es választásokon. A választások időpontjának ismerete és a hajlandóság is emelkedett a legutóbbi felmérés óta.

A magyarok pozitív képet alkotnak az Európai Unióról: 46 százalékuk értékeli kedvezően az EU-t, 39 százalékuk semleges, míg 14 százalékuk negatív véleményt fogalmaz meg. A magyar válaszadók 73 százaléka szerint az Unió hatással van a mindennapi életükre, és 77 százalékuk gondolja úgy, hogy az EU-tagság előnyös az ország számára.

A magyarok számára a közegészségügy (39 százalék), a munkahelyteremtés és a gazdaság támogatása (38 százalék), valamint Európa jövője (35 százalék) a legfontosabb témák a választások során. Az energiaellátás biztonsága és infrastrukturális biztonsága (40 százalék), a katonai védelem és biztonság (34 százalék), valamint a versenyképesség és az élelmiszerbiztonság is kiemelt fontosságú témák a magyar válaszadók számára. A védelmi- és biztonságpolitika, a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem, továbbá a közegészségügy foglalkoztatja leginkább a résztvevőket.

A magyarok több mint háromnegyede, 77 százaléka véli úgy, hogy az EU-tagság előnyös, ami az uniós átlag feletti arány. A magyar demokrácia működésével 47 százalék, míg az uniós demokráciával 55 százalék elégedett. A magyar válaszadók 56 százaléka szeretné, ha az Európai Parlament szerepe nőne, míg 32 százalékuk csökkentené azt.

A június 6. és 9. között tartandó európai parlamenti választásokon a magyarok 70 százaléka tervez részt venni, ami az uniós átlagnál (60 százalék) magasabb részvételi arányt vetít előre. A választásokat nagyjából az uniós átlagnak megfelelő mértékben tartják fontosnak, és a részvételi arány várhatóan 43 százalék körül alakulhat.

A felmérés rámutatott, hogy a magyar válaszadók elégedetlensége a migráció (70 százalék) és Ukrajna orosz megszállása (64 százalék) kezelésével a legerősebb. A koronavírus-járvány, az éghajlatváltozás és a brexit kezelésével kapcsolatban viszont kisebb a különbség az elégedettek és az elégedetlenek között. Az aktuális geopolitikai helyzet miatt a megkérdezettek 80 százaléka tartja még fontosabbnak az EP-választásokon való részvételt.