Az emlősök méretbeli különbségei: A hímek nem mindig nagyobbak

A hosszú ideje fennálló biológiai feltételezés, miszerint az emlős hímek általában nagyobbak a nőstényeknél, új kutatási eredmények fényében megkérdőjeleződött. Egy friss tanulmány szerint a vizsgált emlősfajok több mint felében a nőstények ugyanolyan nagyok vagy nagyobbak, mint a hímek.

A Purdue Egyetem evolúcióbiológusa, Kaia Tombak és kutatócsoportja 429 emlősfajt vizsgált meg, és az adatok alapján megállapították, hogy a fajok 45 százalékában a hímek voltak nehezebbek, míg 16 százalékában a nőstények mutattak nagyobb testtömeget. A maradék 39 százalékban a két nem egyforma súlyú volt.

A szexuális méretdimorfizmus, vagyis a nemi különbségek a méretben, régóta ismert jelenség a biológusok körében. Azonban a korábbi kutatások gyakran csak a nagyobb, feltűnőbb emlősökre, mint az oroszlánok vagy gorillák koncentráltak, ahol a hímek mérete valóban nagyobb. Tombak kiemelte, hogy ezek a tanulmányok nem vették figyelembe az állatok méretének változékonyságát a fajon belül.

A Nature Communications folyóiratban közzétett eredmények új megvilágításba helyezik a nemi alapú méretkülönbségeket, és felvetik a kérdést, hogy miért lehetnek nagyobbak a nőstények bizonyos fajoknál, vagy miért egyezik meg a két nem mérete másoknál.