A legnagyobb svájci bank jelentős tőkeemelés előtt állhat

A svájci pénzügyminisztérium szerint a legnagyobb svájci banknak 15-25 milliárd dollár közötti tőkeemelésre lehet szüksége a kormány által bejelentett szigorított követelmények teljesítéséhez, ami negatívan befolyásolta a bank részvényárfolyamát.

A svájci UBS által közzétett becslés szerint a banknak jelentős tőkeinjekcióra lehet szüksége, amit Karin Keller-Sutter pénzügyminiszter is megerősített a Tages-Anzeiger napilapnak adott nyilatkozatában. A miniszter szerint a kormányzati javaslatok, amelyek a bankszektor megerősítését célozzák, valós igényt tükröznek, bár nem pontosította, hogy a szükséges összeg a becsült sáv melyik végéhez áll közelebb.

A svájci kormány a múlt héten tett javaslatot a "túl nagynak ahhoz, hogy csődbe menjen" kategóriába sorolt bankok, különösen az UBS szabályozásának szigorítására. A cél, hogy a Credit Suisse tavalyi problémáihoz hasonló helyzetekben ne a költségvetésnek kelljen fedeznie a károkat. A tőkekövetelmények emelése is szerepel a javaslatok között, de a pontos részletek még nem ismertek, és a tervnek még hosszú jogalkotási folyamaton kell átmennie.

A bank részvényárfolyama az elmúlt napokban jelentősen csökkent a hírek hatására, és jelenleg is 3%-os mínuszban van a zürichi tőzsdén.