Holttestekkel sodródott a partra egy csónak Brazíliánál

Legalább 20 súlyosan oszlásnak indult holttestet találtak egy partra sodródott csónakban Brazília északi partjainál, a halottak vélhetően Mali és Mauritánia felől érkező migránsok voltak – közölte a hatóságok hétfő este.

A tragikus eseményre a helyi halászok hívták fel a figyelmet, miután szombaton rábukkantak a csónakra Pará államban, amely Brazília északi részén helyezkedik el. A rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást az ügyben. A csónakban talált papírok és tárgyak alapján a rendőrség arra következtetett, hogy a holttestek többsége mali és mauritániai állampolgároké lehet, de nem zárható ki, hogy más nemzetiségűek is vannak közöttük.

A hatóságok szerint a csónak típusa és formája arra utal, hogy az utasok eredetileg nem Brazília felé vették az irányt, hanem a Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetek felé tartó útvonalat követték, amely az Európai Unióba vezető egyik legveszélyesebb migrációs útvonalnak számít. A hajók gyakran hónapokig hánykolódhatnak a tengeren, és a fedélzeten lévők a kiszáradás és az élelemhiány miatt halnak meg.

Az Európai Unió és Mauritánia közötti egyezség keretében az EU 210 millió eurós támogatást nyújt az afrikai országnak, hogy segítsen visszaszorítani az illegális bevándorlást. Ennek ellenére a kivándorlók többsége továbbra is Mauritániából indul útnak az EU felé. Idén már több mint 13 ezer migráns érkezett meg a Kanári-szigetekre, és több százan eltűntek a veszélyes úton.

A holttestek közelében talált dokumentumok és tárgyak arra utalnak, hogy az áldozatok az afrikai kontinensről, Mauritánia és Mali térségéből származó migránsok voltak. A nagyjából 12 méter hosszú, fehér és kék színű, kenu alakú csónak a mauritániai halászbárkák jellemzőivel azonos, amelyeket a spanyolországi Kanári-szigetekre menekülő nyugat-afrikai migránsok és menekültek gyakran használnak, ami arra is utal, hogy valószínűleg nem Brazília volt a célállomásuk.

Galériánkban megtekinthetők a helyszínről készített fotók, melyeken látható, ahogy a brazil hatóságok a partra húzzák a holttestekkel teli csónakot.