Ikaroszként szárnyal a Goldman Sachs részvénye

A Goldman Sachs részvényárfolyama jelentős emelkedést mutatott az első negyedévben, meghaladva a Wall Street elemzőinek előrejelzéseit, ami a kockázatvállalás és a kötvénykereskedelem növekedésének köszönhető.

A Goldman Sachs Bank részvényei több mint 3 százalékkal nőttek hétfőn, miután a befektetési banki tevékenység területén erős visszatérést mutattak az elmúlt két év lassulása után. A JPMorgan Chase és a Citigroup is jobb eredményekről számoltak be, mint amit a piac várt, de vezetőik a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos kockázatokra is felhívták a figyelmet, mint például az amerikai kamatlábak bizonytalan alakulására.

A bank profitja 28 százalékkal, 4,13 milliárd dollárra nőtt, ami részvényenként 11,58 dollárt jelent, szemben az elemzők által várt 8,56 dolláros részvényenkénti nyereséggel. A Goldman Sachs részvényei idén több mint négy százalékkal emelkedtek, míg a Morgan Stanley részvényei közel 7 százalékkal estek.

David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója optimista a tőkepiacok és az amerikai gazdaság egészségi állapotát illetően, és a befektetők növekvő kockázatvállalási hajlandóságát emelte ki. Chris Kotowski, az Oppenheimer elemzője szerint a bank eredményei közel tökéletesek voltak, mivel a legtöbb profitnövelő tényező a vártnál jobban teljesített.

A mesterséges intelligencia területén is aktív a Goldman Sachs, tanácsokat adva ügyfeleinek a kereskedelmi alkalmazásoktól kezdve a szabályozásig és a munkahelyekre gyakorolt hatásokig. Az AI startupok iránti befektetői érdeklődés növekedése, amit részben az OpenAI ChatGPT sikere is táplál, szintén hozzájárulhatott a részvények értékének növekedéséhez.

A vállalatok újra bíznak a tőkepiacokban, és a részvény- és kötvénykibocsátások ismét fellendültek. A Goldman befektetési banki díjai 32 százalékkal, 2,08 milliárd dollárra emelkedtek, a fix kamatozású, deviza- és árutőzsdei (FICC) kereskedésből származó bevételek pedig 10 százalékkal, 4,32 milliárd dollárra nőttek.

A vagyon- és vagyonkezelési üzletág rekordösszegű, 2,45 milliárd dolláros kezelési díjat termelt, a felügyelt vagyon pedig rekordszintre, 2850 milliárd dollárra emelkedett. A vagyonkezelői ügyfelek vagyona 1500 milliárd dollárt ért el. A Platform Solutions egység, amely a Goldman egyes fogyasztói műveleteit foglalja magában, 24 százalékkal magasabb bevételt ért el, és a bank 2025-re nyereséges működést vár tőle.

A Citigroup elemzői szerint az arany ára a következő 18 hónapban elérheti az unciánkénti 3000 dollárt, ami a várható amerikai kamatcsökkentéseknek köszönhető, miközben a keresletet a központi bankok és kínai fogyasztók felőli aranyétvágy, valamint az aranyfedezetű alapokba történő beáramlás is erősíti. A Goldman Sachs ugyancsak bizakodó az arany piacával kapcsolatban, év végi várakozásukat 2700 dollárra emelték, míg az UBS Group 2500 dolláros év végi célárat jelölt ki. Az elemzők szerint május vagy június táján lehetőség nyílhat egy kisebb korrekcióra, de ekkor is erős támasza lehet az árfolyamnak a 2200 dolláros szint.