Waberer's célárfolyamának emelése az Equilor elemzése alapján

Az Equilor Befektetési Zrt. jelentős mértékben, 5 022 forintra emelte a Waberer's logisztikai vállalat 12 hónapos célárfolyamát, ami 25,2 százalékos potenciális növekedést jelent a részvények számára.

A Waberer's International Nyrt. 2023-as éves eredményei és a vállalat terjeszkedési stratégiájának előrehaladása nyomán az Equilor frissítette a cég értékelési modelljét. Az elemzőház szerint a Waberer's 2027-es EBIT várakozásai elérhetőek lehetnek, és a következő évekre vonatkozóan is pozitív a cég kilátásai.

Az Equilor a Waberer's logisztikai szegmensét (ITS és RCL) diszkontált cash flow (DCF) módszerrel, míg a biztosítói üzletágat árfolyamnyereség alapú (P/E) mutatószámokkal értékelte, figyelembe véve a versenytársak mediánját.

Az ITS szegmens esetében az Equilor 2024-re teljes mértékben figyelembe vette a Petrolsped (PSP) akvizíciójának hatását az árbevételre. Az elemzőház szerint az ITS szegmensben az akvizíció nélkül idén nem lenne növekedés az árbevételben, de 2024 után dinamikus növekedést valószínűsítenek. A Waberer's törekvései a multimodalitás felé, a régió gazdasági növekedése, valamint a minőségi szolgáltatásra való összpontosítás hozzájárulhat a piaci átlagot meghaladó növekedéshez. Emellett a Szeged közelében tervezett intermodális terminál építése is előnyös lehet a vállalat számára, különösen a BYD beruházásához kapcsolódó logisztikai megrendelések tekintetében.

Az RCL szegmens árbevételének növekedését az MDI akvizíciója és a kiépített raktárkapacitások, különösen a Debrecen környéki autóipari beruházások hatására várható jelentős növekedés segítheti. Az Equilor szerint az RCL szegmens árbevétele 2025-től gyorsabban fog növekedni, mint az ITS szegmensé.

A két szegmens együttes értéke, a devizaárfolyam és a készpénzállomány, valamint a hitelek figyelembevételével, 2 967 forint részvényenként.

A biztosítói szegmens esetében az Equilor 2024-re 13,5 millió eurós nyereséget vár, amit a P/E hányados alapú értékeléshez használtak. Az elemzőház szerint a tavalyi év egyszeri pozitív eredményhatása, amelyet a kedvező hozamalakulás okozott, torzíthatná a biztosító értékeltségét, ha azt nem veszik figyelembe.

A logisztikai és a biztosítási szegmensek együttes értékét csökkentették a kisebbségi részesedések értékével, és további 10 százalékos likviditási diszkontot alkalmaztak, figyelembe véve a társaság részvényforgalmának alacsony szintjét.

A Waberer's részvényei ma stagnálnak, azonban az év eleje óta 4,4 százalékos emelkedést mutatnak.