Munkavállalói képzések akár 150 millió forintos támogatással

A vállalatok számára jelentős támogatást jelenthet a Ginop Plusz 3.2.1-21 pályázat, amelynek keretében a kis- és középvállalatok 75 millió, a nagyvállalatok pedig 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek képzésekre.

A képzési projektek pályázati úton történő megvalósítása minden méretű vállalat számára előnyös lehet, hiszen így jelentős összegeket takaríthatnak meg a piaci alapon elérhető képzésekhez képest. Kaiser Eszter, az Agora Oktatási Intézet ügyvezetője szerint a képzések a munkavállalók megtartásában is kulcsszerepet játszhatnak, különösen a fiatalabb generációk számára fontos ez a figyelem és fejlődési lehetőség.

A Ginop Plusz 3.2.1-21 pályázat keretében a kisvállalkozások 70 százalékos, a középvállalkozások 60 százalékos, míg a nagyvállalatok 50 százalékos támogatást igényelhetnek. A pályázat 2023. június 30-ig érhető el, és az ország egész területéről, így Budapestről is lehet jelentkezni. A támogatás IKT, soft skill, nyelvi és szakmai képzésekre használható fel.

A támogatások mellett a munkavállalók képzési idejére kieső bér támogatása is igénybe vehető, ami tovább növeli a vállalatok számára a pályázat vonzerejét. A kisvállalatok esetében a szakmai megvalósító munkabérét is el lehet számolni, ami további előnyt jelent.

Kaiser Eszter szerint már 5-10 millió forintos projektköltség esetén is megéri pályázati úton forrást szerezni a képzésekre. A példákban bemutatott számítások alapján egy kisvállalat esetében a teljes projektköltség 10 500 000 Ft lehet, amiből a támogatás 7 350 000 Ft, a kieső munkabér-támogatás 3 864 000 Ft, a szakmai megvalósító támogatása 5 334 660 Ft, így a vállalat nyeresége 6 048 660 Ft lehet. A középvállalatok és nagyvállalatok számára is jelentős megtakarítást jelenthet a pályázat.

A pályázati adminisztráció és a bonyolult bürokratikus feladatok sokakat elriaszthatnak, de azok, akik már részt vettek a programban, pozitív tapasztalatokról számolnak be. Az AGORA Oktatási Intézet ügyfeleinek 95 százaléka válik visszatérő ügyféllé.

A pályázat során az AGORA szakemberei egyénre szabott képzési tervet dolgoznak ki, figyelembe véve a vállalat speciális igényeit. A képzések az érintett vállalat székhelyén vagy telephelyén zajlanak, az ország bármely pontján.

Az AGORA Oktatási Intézet a magyar képzési piacon már több mint húsz éve van jelen, és az elmúlt két évben 235 vállalatnak segített sikeresen pályázni a képzési támogatásra. A vállalat a Tréning Kerekasztal tagja, és az IFKA független minősítési rendszere alapján az első helyen áll a magyarországi tréning és tanácsadó cégek között.