A Neom-projekt: Változó tervek és kihívások

Szaúd-Arábia futurisztikus városának, a Neomnak a fejlesztése során változásokra került sor, a kezdeti ambiciózus tervekhez képest visszafogottabb célokat tűztek ki. A projekt, amelynek keretében a Line városa is épül, jelentős költségvetési és időbeli korrekciókon ment keresztül.

Másfél évvel ezelőtt indult útjára a Neom projekt, amely a tervek szerint 1,5 ezer milliárd dolláros költséggel valósulna meg, és ahol a Magyarország népességével megegyező számú ember élne majd. Azonban a valóság mást mutat: a 2030-as első határidőre csupán az eredeti célkitűzés egyötöde, azaz háromszázezer ember költözhet be az új városba.

A szaúdi gazdaság diverzifikálását célzó projekt, amelyet Mohamed bin Szalmán koronaherceg indított útjára, a Bloomberg szerint mérséklődött. A Line városának 170 kilométer hosszú terveiből az évtized végéig egy 2400 méteres település valósulhat meg.

A projekt tulajdonosa és finanszírozója, a Neom és a királyság állami befektetési alapja, egyelőre nem adott hivatalos magyarázatot a változásokra.

A Neom projekt látványosságai és céljai

A Neom projekt keretében a Line város mellett ipari negyedek, kikötők és turisztikai létesítmények, így a Trojena síközpont is megvalósul, ahol 2029-ben az Ázsiai Téli Játékokat tervezik megrendezni.

A projekt általános célkitűzései nem változtak, és már az idén elkészül a Szindalah nevű luxusnyaralóhely a Vörös-tenger egyik szigetén.

Az Aquellum nevű földalatti város és a Trejam, egy a „mennyekben” lebegő luxusszálloda is a Neom része lesz, utóbbi padlója részben áttetsző üvegből készül.

A projekt jövője és gazdasági hatásai

A 2030-as határidő egyes elemei késve fognak elkészülni, és a szaúdi pénzügyminiszter szerint több időre van szükség a gyárak felépítéséhez és a képzett szakemberek alkalmazásához.

A Neom sikere az, hogy 8 milliárd dollárért elkészült a részletes terv, amely többek között a nap- és szélerőművek építését is tartalmazza.

A projekt teljes befejezését 2050-re tervezik, és a költségvetés idei részére még nem kaptak jóváhagyást.