A georgiai parlamentben kitört verekedés

A georgiai parlamentben hétfőn rendbontás történt, amikor a képviselők között összecsapás alakult ki a vitatott külföldiügynök-törvény tárgyalása során.

A parlamenti ülésen a Georgiai Álom–Demokratikus Georgia kormánypárt egyik képviselőjét, Mamuka Mdinaradzét fejbe ütötte az ellenzék egy tagja, Aleko Elisashvili, ami verekedéshez vezetett a honatyák között, és emiatt felfüggesztették az élő közvetítést. A törvényjavaslat, amely a napirenden szerepelt, arról szólt, hogy a működési költségeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozó civil szervezeteknek be kell vetetniük magukat egy hatósági nyilvántartásba, vagy súlyos bírságot kell fizetniük.

Az eredeti törvényjavaslat szerint ezeket a szervezeteket „külföldi ügynökként” kellett volna regisztrálni, de a módosított változat már „olyan szervezetekről szól, amelyek egy külföldi hatalom érdekeit képviselik”. A törvénytervezet ellen több tucat ember tüntetett a tbiliszi törvényhozás épülete előtt, uniós zászlókat lengetve és „Nem az orosz törvényre!” jelszavakat skandálva. A törvényt sokan egyszerűen „orosz törvénynek” nevezik az országban, mivel Oroszország vezetett be először ilyen szabályozást évekkel ezelőtt.

A kormánypárt bejelentette, hogy a tavalyi tömegtüntetések hatására egyszer már elutasított jogszabályt átdolgozott formában ismét beterjeszti a parlamentbe. Georgia, amely tavaly december óta uniós tagjelölti státusszal rendelkezik, szembesült Brüsszel követelésével, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot. Az Európai Unió közölte, hogy egy ilyen törvény elfogadása ellentétes lenne az Unió alapértékeivel.

A The Sun beszámolója szerint a hétfői ülésen kormánypárti politikusok szólaltak fel a törvény elfogadása mellett, amikor Elisashvili oldalról rárontott Mdinaradzére, és egy ökölcsapással ledöntötte a lábáról. Elisashvili az első jobbos után is tovább ütlegelte politikai riválisát, miközben Mdinaradzét több párttársa is próbálta kimenteni szorult helyzetéből. A közvetítés bő 10 percet szünetelt az összetűzés miatt, de Mdinaradze komolyabb sérülés nélkül megúszta az esetet, és a 12 órás grúz parlamenti közvetítés későbbi részein is szerepelt, egészen az ülés végéig.

A Georgiai Álom azt tervezi, hogy még áprilisban megpróbálja elfogadtatni az ügynöktörvényt. Ha ez megtörténik, akkor minden olyan civil szervezet és sajtótermék külföldi ügynöknek minősülhet, amelynek a finanszírozása több mint 20 százalékban külföldi forrásból valósul meg. A törvény ellen az Egyesült Államok és több európai ország is tiltakozott.