Lengyelország az európai légvédelmi rendszer tagja lenne

Lengyelország csatlakozni kíván az Euro Sky Shield (ESSI) nevű európai légvédelmi rendszerhez, ezt Donald Tusk lengyel kormányfő jelentette be a dán hivatali partnerével, Mette Frederiksennel tartott közös sajtókonferencián Varsóban.

A két ország vezetője egyetért abban, hogy Európa jövőjét érintő legfontosabb kérdésekben közös álláspontot kell képviselniük, és az EU-nak egyöntetű, világos és becsületes álláspontot kell kialakítania az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Tusk kiemelte, hogy Dánia és Lengyelország nem fogad el más forgatókönyvet, csak azt, amely Ukrajna integritásának és függetlenségének megőrzését szolgálja.

A lengyel kormányfő szerint az európai légvédelmi rendszer kiépítését gyorsítani kell, mivel Európa is veszélyeztetett zónában helyezkedik el, amit az Izrael elleni iráni támadás is alátámaszt. Tusk örömét fejezte ki Frederiksen pozitív hozzáállása miatt a lengyel csatlakozási szándékhoz.

Tusk hangsúlyozta, hogy az évtizedek óta működő európai paradigmát, amely a háborúk hiányát és az Egyesült Államok védőernyőjét tételezte fel, alapjaiban kell megváltoztatni. A transzatlanti kapcsolatok fenntartása mellett Európának tudatosítania kell, hogy nem maradhat védtelen.

Frederiksen egyetértett abban, hogy az EU-nak többet kell tennie a biztonság terén, és erősítenie kell a NATO-t, hogy megakadályozza Putyin erőszakos határváltoztatási törekvéseit Európában.

Az ESSI kezdeményezést Németország indította 2022-ben, 17 ország részvételével. A rendszer német, amerikai és amerikai-izraeli légvédelmi rendszerekre épülne különböző hatótávolságokon. Lengyelország azonban nem írta alá a rendszer létesítését célzó nyilatkozatot, mivel saját, háromrétegű légvédelmi pajzsot épít, amely amerikai, brit és hazai gyártmányú elemeket is felhasznál.