Földrengések a magyar határnál és Székelyföldön

Vasárnap két földrengés is rázta meg a Kárpát-medence környékét, az egyik Ausztriában, a magyar határ közelében, a másik pedig Székelyföldön történt.

Vasárnap délután a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 17 óra 14 perckor 3,1-es erősségű földrengés volt észlelhető Ausztriában, Bécsújhely térségében, mely a magyar határhoz közel esik. A földrengést Magyarországról nem érzékelték, csupán Bécsújhelyről érkeztek lakossági bejelentések.

Ugyanezen a napon, de korábban, Székelyföld közelében, a romániai Vrancea megyében is földmozgás történt. A Maszol információi szerint a román országos földfizikai intézet (INCDFP) adatai alapján a földrengés 10 óra körül következett be, 3,6-os erősséggel, és 90 kilométeres mélységben érzékelték. A rengés epicentruma Focșani városától 32 kilométerre északnyugatra helyezkedett el.

A földrengések gyakoriságára utalva a Maszol kiemelte, hogy április hónapban már tizenegy földrengést regisztráltak Romániában, melyek erőssége 2,4 és 3,6 között mozgott. Az idei év legnagyobb földrengése, mely 4,3-as erősségű volt, január 15-én következett be szintén Vrancea megyében, míg a tavalyi év legerősebb, 5,7-es erősségű földrengését februárban mérték.