EU-s vizsgálat az elhízás elleni gyógyszerek biztonságosságáról

Az Európai Unió egészségügyi hatóságainak kilenchónapos vizsgálata megnyugtató eredményekkel zárult az elhízás elleni gyógyszerekkel kapcsolatban, amelyek szerint nincs összefüggés a gyógyszerek szedése és az öngyilkos gondolatok között.

Az EU-s hatóságok által végzett vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a GLP-1 típusú gyógyszerek, mint az Ozempic és a Wegovy, öngyilkos gondolatokat válthatnának ki a betegekben. Ezek a készítmények a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésére szolgálnak.

A vizsgálatot azután indították, hogy 2023 nyarán több európai egészségügyi hatóság, köztük izlandi, brit és uniós szervek is jelentéseket kaptak, amelyek szerint a GLP-1-gyógyszerek használata összefüggésbe hozható az öngyilkos gondolatok megjelenésével.

Az EU-s tisztségviselők bejelentése szerint a kilenchónapos vizsgálat során nem találtak okozati összefüggést a gyógyszerek szedése és az öngyilkos gondolatok között, ezzel hasonló következtetésre jutottak, mint az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA.

A vizsgálat eredményei megnyugtatóak lehetnek azok számára, akik ezen gyógyszerek alkalmazását fontolgatják, vagy már szedik azokat az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.