A CATL profitnövekedése Debrecenben

A debreceni akkumulátorgyárat építő CATL 7 százalékos profitnövekedést ért el az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami ellensúlyozza a negyedik negyedéves profitcsökkenést.

A CATL 10,5 milliárd jüan nyereséget könyvelt el az első negyedév során, ami 7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál, és részben kompenzálja a negyedik negyedéves profitcsökkenést. Ugyanakkor a bevétel 10,4 százalékkal csökkent, 79,8 milliárd jüanra, ami a 2022-es második negyedév óta a legalacsonyabb érték.

Az elemzők szerint a vállalat alapjai 2024 elejére erősödtek. A Morgan Stanley felminősítette a CATL részvényeit, míg a Moody's Ratings javította a vállalat hitelminősítését Baa1-ről A3-ra, és a kilátásokat pozitívról stabilra módosította, kiemelve a stabil profitabilitást, alacsony tőkeáttételt és növekvő nettó készpénzállományt.

A China Automotive Battery Innovation Alliance adatai szerint márciusban a CATL piaci részesedése 44,9 százalék volt a Kínában gyártott elektromos autók akkumulátorainak piacán, ami több mint 10 százalékpontos csökkenés az előző hónaphoz képest. Ezzel szemben a BYD és a CALB piaci részesedése nőtt.

Az első negyedévben a CATL még mindig domináns szereplő volt 48,9 százalékos piaci részesedéssel.

A CATL részvényárfolyama ma 4,6 százalékkal nőtt a szencseni tőzsdén, és az év eleje óta összesen 20,8 százalékos emelkedést mutat.