Rezsiháború: fordulat a bíróságon, Tóth Bertalan örül

Perre ment a GVH-val szemben az MSZP társelnöke, aki a Fővárosi Törvényszéken elérte, hogy a hatóság folytassa le a versenyfelügyeleti eljárást az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban.

„Épp most nyertem meg egy pert a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben jogerősen” – jelentette be Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) frakcióvezetője közösségi oldalán. A bíróság döntése értelmében a GVH-nak 30 napon belül versenyfelügyeleti eljárást kell lefolytatnia az MVM-mel szemben, mivel Tóth szerint a vállalat megtéveszti a fogyasztókat a rezsibox tartalmával kapcsolatban.

Tóth Bertalan azért perelt, mert úgy véli, hogy az MVM számlázási gyakorlata félrevezeti a fogyasztókat, és nem igaz, hogy a magyar családok 181 ezer forintot takarítanak meg havonta a rezsicsökkentéssel. A GVH tavaly novemberben úgy döntött, hogy a bejelentés nem volt megalapozott, és nem indítottak eljárást, de a politikus ezt nem hagyta annyiban, és bírósághoz fordult.

A Fővárosi Törvényszék ítélete alapján a GVH-nak most mégis el kell végeznie a részletes vizsgálatot. A GVH reagálásában kiemelte, hogy az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy az MVM valóban elkövette a feltételezett jogsértést, hanem a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

A versenyhivatal vizsgálói részletesen és alaposan megvizsgálták a bejelentést, adatokat kértek mind a bejelentőtől, mind a bejelentett vállalkozástól, és értékelték a releváns tényeket. Mindezek alapján a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem álltak fenn.

A bíróság a felek meghallgatását és álláspontjuk vizsgálatát követően – a 2024. május 9-én megtartott tárgyaláson – az egyelőre szóban kihirdetett ítélet alapján helyt adott Tóth Bertalan kereseti kérelemében foglaltaknak, és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el az ügyben.

A bíróság döntéséből fakadó rendelkezések pontos tartalma a bíróság döntésének írásba foglalása és kézhez vétele után ismerhető majd meg a felek számára, amely torzításmentes értelmezéséhez a nemzeti versenyhatóság mind a közvélemény, mind a bejelentő részére rendelkezésre áll.

Az írásba foglalt döntést követően a GVH természetesen mindenben a bírósági ítéletnek megfelelően, a vonatkozó jogszabályok betartásával jár el. A bíróság által elrendelt versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ügyben érintett vállalkozás a jogsértést elkövette. A versenyfelügyeleti eljárás minden esetben a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A versenyfelügyeleti eljárásról a GVH Versenytanácsa hoz döntést, amelyről a nemzeti versenyhatóság tájékoztatja a közvéleményt.