7000 éves lelőhelyet fedeztek fel Szerbiában

Szerbia Vajdaság területén, Jarkovac közelében egy 7000 éves neolitikus település maradványaira bukkantak, amelyet több árok is körülvesz.

A Live Science szerint a régészek által felfedezett lelőhely mintegy 13 hektáron terül el. A lelet meglepetésként érte a szakembereket, noha ismertek hasonló helyszíneket a régióban. Fynn Wilkes, a Kieli Egyetem munkatársa elmondta, hogy egy helyi tipp alapján kezdték meg a kutatásokat, amely során a hatalmas település maradványaira leltek.

A szénizotópos elemzés alapján a lelőhelyet az időszámítás előtti 5400 és 4400 közötti időszakra datálják, és valószínűleg a vinča–tordosi kultúrához köthető, amely a térség néhány legkorábbi letelepült, gazdálkodó közösségét adta. A korabeli emberek kecskéket, szarvasmarhákat és más állatokat tartottak.

A kutatók a helyszínen több leégett ház maradványait és egyéb, a település szerkezetére utaló leleteket is felfedeztek. Martin Furholt, a Kieli Egyetem kutatója és a csoport vezetője szerint a felfedezés kiemelkedő jelentőségű, mivel a Bánát térségében alig ismerünk nagyobb, késő újkőkori településeket.

A kutatók további ásatásokat terveznek, hogy pontosabb képet kapjanak arról, hogy a lelőhelynek volt-e kapcsolata a térség többi településével. A lelőhely hosszú ideig észrevétlen maradása a legnagyobb meglepetést okozta a szakemberek számára.