Shell és Total Energies: költözési tervek Amerikába

A Shell és a Total Energies fontolgatja, hogy elhagyja a londoni, illetve a párizsi tőzsdét, és a Wall Streeten kezdjen új életet, ahol magasabb áron foroghatnak a részvényeik.

A Shell, mely a londoni tőzsdén a második legnagyobb cég 8,4%-os részesedéssel, és a Total Energies, mely Párizsban a negyedik 6%-os részesedéssel, úgy vélik, hogy New Yorkban nagyobb profitot érhetnének el. Az amerikai olajóriások, mint az Exxon Mobil és a Chevron részvényei magasabb cash flow/részvényár aránnyal rendelkeznek, mint az európai társaik. A Total Energies esetében ez az arány 4,7, míg a Shellnél 5,2, szemben az Exxon Mobil 8,4-es és a Chevron 7,6-os értékével.

A részvények alulértékeltsége régóta ismert tény, de az eltérés az Egyesült Államok és Európa között egyre nő. Az Egyesült Államokban több a pénz, és a befektetők inkább a New York-i tőzsdén költik azt. A Total Energies elnök-vezérigazgatója, Patrick Pouyanne szerint a döntés szeptemberben várható, és az igazgatótanács már megvitatta a költözés lehetőségét. A Shell vezérigazgatója, Waen Sawan is elismerte, hogy a cég alulértékelt, és minden lehetőséget mérlegelnek.

Londonban aggodalom övezi a helyzetet, hiszen a brit tőzsdét több cég is elhagyta az utóbbi időben az USA javára. A brit chipgyár, az Arm például a New York-i NASDAQ-on hajtott végre nagyszabású IPO-t. Ha a Shell is követi ezt a lépést, a BP is következhet, ami további menekülési hullámot indíthat el Londonból. A BP első negyedéves profitja elmaradt a várakozásoktól, de a cég vezérigazgatója, Murray Auchincloss kijelentette, hogy a költözés nem szerepel a terveik között.

A költözési hajlandóság hátterében a klímaváltozás megítélésének különbségei is állhatnak. Európában szigorúbbak a zöld átmenettel kapcsolatos szabályok, míg az Egyesült Államokban enyhébb a helyzet. A politikai tényezők is befolyásolhatják a döntést, hiszen a közel-keleti helyzet és az amerikai elnökválasztás is jelentős hatással lehet a nagy energia cégek stratégiájára.