A kormány kék plakátjai és az EU-ellenes hangulatkeltés története

Tíz éve a magyar kormány kék plakátokon hirdeti, hogy Brüsszel rosszat akar Magyarországnak. A plakátokon keresztül üzennek, állítanak meg és világosítanak fel, állami pénzből finanszírozva.

Az EU elleni hangulatkeltés már 2015-ben kezdődött, amikor a kormány nemzeti konzultációt indított az EU bevándorláspolitikájáról. A "Ha Magyarországra jössz..." feliratú kék plakátokkal árasztották el az utcákat. A 2016-os bevándorlással kapcsolatos népszavazás idején már arra szólították fel az embereket, hogy "Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék".

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció során a kormány Soros Györgyöt és az EU-t kapcsolta össze, és a plakátokon is megjelent ez a narratíva. 2019-ben, az EP-választások előtt Soros György és Jean-Claude Juncker arcával teli plakátok jelentek meg, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy "Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel".

A koronavírus-járvány miatt 2021-ig szünetelt a plakátkampány, de ezt követően újra megjelentek az EU-ellenes üzenetek. A "Dühíti önt Brüsszel?" feliratú plakátok mellett az emojis kampány is teret kapott. 2022-ben a "brüsszeli szankciós" bombák jelentették az új ellenségképet, amelyek a kormány szerint tönkretesznek. A nemzeti konzultáció eredményeit is plakátokon hirdették: "97 százalék nem a szankciókra".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megjelent a kormányzati plakátokon, Alex Soros társaságában. A plakátokon az EU-t Brüsszelként ábrázolják, és a Fidesz szerint bizonyos magyar politikusok, mint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Magyar Péter, Ursula von der Leyen "alázatos szolgáiként" jelennek meg.

A magyar EU-tagság gazdasági mérlege a következő: 2004 és 2022 között több mint 83 milliárd euró áramlott Magyarországra, míg az ország körülbelül 20 milliárd eurót fizetett be a közös büdzsébe. Ezzel szemben kiemelkedő adat, hogy tavaly három hónap alatt 30 milliárd forintot költött az állam kommunikációra, amelynek kétharmada propagandára ment el.