Amerika komoly adatot közölt, ha valós, az iráni kísérlet kudarcot vallott

Az ABC News jelentése szerint az Iránból Izrael felé indított ballisztikus rakéták jelentős része nem érte el a célpontot, mivel vagy el sem indultak, vagy lezuhantak útközben.

Az ABC News által közölt információk szerint Irán körülbelül 110-140 ballisztikus rakétát lőtt ki Izrael irányába. Izrael állítása szerint a rakéták elfogásának hatékonysága 99%-os volt, bár ez a szám kétségeket vet fel. Mindazonáltal kevés iráni rakéta érte el a kijelölt célpontot.

Az izraeli, amerikai és néhány arab ország összehangolt védelmi intézkedései mellett az is hozzájárulhatott a sikertelen támadáshoz, hogy a ballisztikus rakéták közel fele nem volt képes elindulni, vagy magától lezuhant, mielőtt az izraeli légteret megközelítette volna.

A Washington Street Journal hozta nyilvánosságra először ezt a hírt, amit később két amerikai tisztviselő is megerősített az ABC Newsnak.

Az Egyesült Államok nem törekszik az ellenségeskedés eszkalálására Iránnal, de továbbra is megvédi Izraelt - közölte az amerikai külügyminiszter Antony Blinken, aki Muhammad Ali Tamim iraki miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a Közel-Kelet biztonságáról az iráni támadást követően. Blinken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem kívánja fokozni a feszültséget, de Izrael védelme továbbra is prioritás.

Tamim kifejezte aggodalmát, hogy a régió egy szélesebb körű háborúba sodródhat, ami veszélyezteti a nemzetközi biztonságot. A megbeszélés csak egy volt a sok közül, amelyeket Blinken a támadás óta tartott, beleértve egyiptomi, szaúd-arábiai, jordániai, törökországi, brit és németországi kollégáival folytatott tárgyalásokat is.

Az iráni külügyminiszter állítása szerint Irán közvetlen tájékoztatást adott a Fehér Háznak az Izrael elleni légitámadásról, de az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is tagadta ezt az állítást. A Fehér Ház korábban közölte, hogy Amerika nem vesz részt semmilyen, Irán elleni megtorló akcióban, miközben Izrael válaszlépést fontolgat, bár a részletek egyelőre nem ismertek.

A hvg360-nak több szemtanú is beszélt arról, hogyan élték meg a támadást, erről bővebben a hvg360 oldalán olvashatnak.