A Fehér Ház álláspontja: Csak egy feltétellel támogatnák Izraelt

A Fehér Ház hétfőn kijelentette, hogy Joe Biden elnök nem támogat egy önálló, kizárólag Izraelt segítő finanszírozási törvényjavaslatot, a CNN jelentése szerint.

Néhány republikánus képviselőházi tag korábban arra tett javaslatot, hogy az iráni támadásokra reagálva próbáljanak meg egy külön, Izraelre szabott finanszírozást elfogadtatni a törvényhozókkal. Azonban a Biden-kormányzat már hónapokkal ezelőtt kidolgozott egy jelentős, körülbelül 95 milliárd dolláros segélycsomagot, amelynek keretében az összeget Ukrajna, Izrael és Tajvan között osztanák szét, Izrael részére 14 milliárd dollárt szánva.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára a CNN-nek nyilatkozva elmondta: "Amit mi szeretnénk látni, az egy kétpárti nemzetbiztonsági kiegészítés, amelyet a Szenátusban elsöprő többséggel, 70-29 arányban elfogadtak. Úgy gondoljuk, hogy ha Mike Johnson házelnök ezt beterjesztené a parlament elé, akkor elsöprő többséggel elfogadnák."

A képviselőház azonban még nem szavazott a szenátus által elfogadott jogszabályról, mivel a republikánus képviselők közül sokan ellenzik az Ukrajnának szánt további segélyeket, és azt szeretnék, ha a segélycsomag tartalmazná az Egyesült Államok déli határpolitikájának szigorítását is. Az amerikai Képviselőház azonban szavazni fog Ukrajna és Izrael segélyezéséről, de két külön törvénycsomagról lesz majd voksolás, nem csupán a Szenátus által jóváhagyott, közös csomagról – idézi Mike Johnson republikánus házelnököt a Times of Israel.

Így tehát összesen négy, külön törvénycsomagról dönt majd a Képviselőház: lesz külön egy-egy szavazás Izrael és Ukrajna kérdéséről, illetve lesz voksolás még Tajvanról, végül pedig az Egyesült Államok egyéb, Csendes-óceánhoz köthető biztonsági intézkedéseiről.

Izrael támogatása kétpárti, Ukrajna azonban megosztó kérdés a Republikánus Pártban. A jobboldali populista politikusok nem támogatják a további fegyvertranszfereket, a „war hawk” republikánusok viszont gyengének tartják a Biden-kormány fellépését és még több fegyvert szeretnének küldeni az oroszok elleni harchoz.