A Védelmi Tanács sürgős összehívása és várható bejelentés

Orbán Viktor a Közel-Keleten kialakult feszült helyzet miatt összehívta a Védelmi Tanácsot, amely globális és magyar biztonsági kockázatot jelent. A Védelmi Tanácsot 2022 nyarán hozták létre, hogy kezelje az Ukrajnában tartósodó háborút, az ebből következő európai gazdasági válságot és a növekvő migrációs nyomást. A tanács egy specializált politikai döntéshozó fórum a kormányon belül, Orbán Viktor elnökletével. A tagok között szerepel Rogán Antal, Pintér Sándor, Szalai-Bobrovniczky Kristóf, Szijjártó Péter és a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Orbán Viktor a Karmelita Kolostorban tartotta meg a Védelmi Tanács vasárnap délutáni ülését, hogy értékelje az Izrael elleni drón- és rakétatámadásokat. Kijelentette, hogy az események komoly fenyegetést jelentenek Magyarország biztonságára. Irán több mint 300 drónt és rakétát indított Izrael légterébe, válaszul egy korábbi támadásra, amely az iráni konzulátust érte Damaszkuszban, és a támadás 12 halálos áldozatot követelt. Az izraeli légierő, az amerikai katonai segítséggel, többnyire semlegesítette a példátlan légi támadást. Az incidens után Izrael az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, míg Joe Biden amerikai elnök a G7-csúcs összehívását kezdeményezte.

A világ vezetői reagáltak az izraeli csapásra. Az iráni támadás hírére a világ vezető lapjai is reagáltak, és a nemzetközi közösség aggodalmát fejezte ki a konfliktus eszkalálódása miatt.

A Biden-kormányzat, attól tartva, hogy az amerikai csapatok is célpontok lehetnek, a múlt héten több hajót és harci repülőgépet indított el a térségbe. Az Egyesült Államok kormányzatának vezető személyiségei figyelmeztették Iránt, hogy az Egyesült Államok „vasszigorral” támogatja Izrael biztonságát. Elemzők szerint Irán ellenfelei, elsősorban az Egyesült Államok és Izrael, évtizedek óta kerülik az Irán elleni közvetlen katonai csapásokat, mivel nem kívánnak Teherán katonai apparátusával összeütközésbe kerülni.

Ziad Daoud, a Bloomberg Economics feltörekvő piacokért felelős vezető közgazdásza szerint Irán úgy tervezte meg a megtorlást, hogy a lehető legszimbolikusabb legyen, de a lehető legkisebb kárt okozza, ami önmagában nem mozgatja meg a piacokat. Azonban ha izraeli válaszreakciót vált ki, akkor nagyon veszélyes helyzetbe kerülünk.

Egy nagy regionális háború kitörése is kilátásban van, amikor Benjamin Netanjahu háborús kabinetjének össze kell ülnie, hogy döntsön Izrael válaszlépéséről az iráni drón- és rakétatámadásra. Az iráni támadások lehetőséget biztosítanak Iránnak a különböző csapássorozatok hatékonyságának értékelésére, hogy megértse, hogyan lehet hatékonyabban kikerülni és legyűrni az amerikai légi és tengeri védelmet. Az események fényében Szijjártó Péter is közölte a magyar álláspontot, és Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot a helyzet megvitatására.

A védelmi tanács működését, a titkosszolgálatok ellenőrzését márciusban egy este alatt alakította át a magyar kormány az azóta újra meghosszabbított háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is, ezért összehívta a Védelmi Tanácsot. A legutóbbi hírek szerint Izrael azt állítja, hogy az iráni drónok és rakéták 99 százalékát lelőtte. Az iráni drónok egy részét az amerikai erők lőtték le, még kívül Izrael területén, ahogy a brit légierő is részt vett a drónok elfogásában, illetve több tucat drónt lőtt le a jordániai légierő. Izrael helyi idő szerint reggel hét óra harminc perckor megnyitotta légterét a mintegy hét órás zárlatot követően.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közölte, hogy Izraelben 24 magyar állampolgár lépett közvetlenül kapcsolatba a nagykövetséggel, és a jelenlegi információk szerint egy magyar állampolgár sem volt közvetlen elszenvedője a támadásnak. Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást, és kiáll Izrael mellett. A miniszter hangsúlyozta, hogy a térségben lévő magyar nagykövetségek 24 órás szolgálatot teljesítenek, és folyamatosan veszik fel a kapcsolatot a térségben tartózkodó magyar állampolgárokkal.

Orbán Viktor a közösségi oldalán azt közölte, hogy az ülés után bejelentést tesz. Egy szűkszavú posztban, amelyhez egy képet is csatolt, amelyen az asztalánál ülve látható, előtte egy kamera, és a képen az áll: „Hamarosan!”, utalva arra, hogy a miniszterelnök az ülés után nagy valószínűséggel bejelentést tesz a megbeszélésen elhangzottakról.

Címlapon: Orbán Viktor az országgyűlés plenáris ülésén, 2024. február 26-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA