Minden, amit a kötelező és casco biztosításról tudni érdemes

A használtautó-piac élénkülése és az új modellek megjelenése mellett fontos tisztában lenni a kötelező és casco biztosításokkal kapcsolatos tudnivalókkal. A Kasszakulcs podcast legújabb adásában a biztosítási alapoktól kezdve a balesetek utáni teendőkig számos hasznos információt tárgyaltak meg.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és a casco biztosítás közötti különbségek, a biztosítási díjak kiszámítása, valamint a balesetek utáni helyes lépések ismerete elengedhetetlen minden autótulajdonos számára. A Kasszakulcs podcast 11. adásában Gyükeri Mercédesz és Sztojcsev Iván Németh Péterrel, a CLB független biztosítási alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatójával beszélgetett ezekről a témákról.

A kötelező biztosítás díját több tényező is befolyásolja, többek között a bónusz-málusz rendszer, amely a vezető múltbeli károkozási gyakoriságát veszi figyelembe. A lakóhely is szerepet játszik a díjszámításban, hiszen bizonyos területeken magasabb a baleseti kockázat. Az autó életkora szintén befolyásoló tényező lehet.

Fontos tudni, hogy biztosítási csalásnak minősül, ha valaki rokona nevére köti az autója biztosítását, ami komoly következményekkel járhat. Baleset esetén az ügyintézés akkor kezdődik, ha a károsult fél bejelenti a kárt a biztosítónak. Ha mi okozzuk a balesetet, a saját kötelező biztosításunk lép érvénybe.

A jármű javításának helye is fontos szempont, hiszen a hivatalos márkaszervizekben történő javítások magasabb költségeket vonhatnak maguk után. Nem csak autóban okozott károk esetén lép érvénybe a biztosítás, hanem más típusú károk esetén is.

Autóvásárlás vagy -eladás esetén a kötelező biztosítás ügyintézése is fontos lépés, amelyet nem szabad elhanyagolni. A casco biztosítás esetében többféle önrész választható, és a díj mértéke számos tényezőtől függ.

A podcast epizódjai elérhetők több platformon is, így a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud és YouTube csatornákon keresztül is. A műsort a Raiffeisen Bank támogatja.