Az inflációcsökkenés megállt Magyarországon

Magyarországon megállhatott az infláció csökkenése, a Portfolio elemzői szerint áprilisban 3,7 százalékos lehetett az éves drágulás, ami 14 hónap csökkenés után az első emelkedést jelentheti.

A márciusi 3,6 százalékos infláció lehetett a mélypont, és bár néhány elemző szerint további csökkenés is elképzelhető volt, a többség már kis emelkedést vár (3,7-4,0%). Az infláció a 2023 januári 25,7 százalékos csúcsról kezdett csökkenni, és az év második felében felgyorsult, idén pedig a jegybank inflációs céljának toleranciasávjába, 2-4 százalék közé ért vissza. Az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy az infláció emelkedni fog a következő időszakban.

Az üzemanyagdrágulás áll a dezinfláció megállásának hátterében, amely nélkül további csökkenés is lehetséges lett volna. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint májustól további felhajtó erők jelentkeznek, így még mérsékelt havi átárazások mellett is emelkedni fog az éves index. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint a szolgáltatások áremelkedése is hozzájárul az infláció magas szinten tartásához.

Az elemzők előrejelzése szerint májustól az infláció emelkedése kicsit erőteljesebb lehet, és a mutató a 4-5 százalékos sávba emelkedhet. Nyáron ideiglenesen 5 százalék fölé is ugorhat a fogyasztói árindex, de a többség szerint az év vége felé, talán csak decemberben érheti el ezt a szintet.

A következő hónapokban várhatóan kis emelkedés után az infláció trend nélküli mozgása várható, többnyire kicsivel 5 százalék alatt. Az év vége azonban erősebb bázishatás miatt felkanyarodást hozhat, és a decemberi előrejelzések konszenzusa szerint 5,4 százalékra emelkedhet az infláció, amely után 2025-ben újabb dezinflációs ciklus kezdődhet.