Híznak a műtéti várólisták Magyarországon

Hétezerrel több ember vár műtéti beavatkozásra 2024 májusában, mint egy évvel korábban, a legtöbben térdprotézisre. A várólisták mérete a koronavírus-járvány óta megduplázódott.

Magyarországon jelenleg 47.071 beteg vár műtéti beavatkozásra, ami jelentős növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest, amikor még 40 ezer ember szerepelt a várólistákon. A NEAK főosztályvezetője, Pálosi Mihály a Magyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt erről, és az Economx számolt be róla.

A várakozók közül 15,1 ezer beteg térdprotézisre, közel 13,7 ezer szürkehályog-műtétre, míg 8,7 ezer csípőprotézisre vár. Pálosi elmondása szerint a legtöbbet várakozó műtétekre eddig 70 milliárd forintot költöttek, és az idei költségvetésben további 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre a várólisták csökkentésére.

A főosztályvezető hozzátette, hogy a betegek gyorsabb ellátásban részesülhetnének, ha hajlandóak lennének hosszabb utazásokat vállalni, akár 50 kilométert is. A műtétek számának csökkenését a szakemberhiány és az anyagi nehézségek okozzák, különösen a műtéteket végző orvosok hiánya érzékelhető. A NEAK által végzett felmérés szerint 972 orvos végez nagy ízületi protézis műtétet, és ezeknek a műtéteknek 80%-át az orvosok egy negyede hajtja végre.

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Takács Péter a Semmelweis Egyetemen tartott előadásában érintette a várólisták problémáját. Takács szerint a várólisták csökkenése nem a magánszolgáltatók NEAK-finanszírozásától függ, hanem attól, hogy az állami kórházakban megfizetik a műtéteket. Az államtitkár kiemelte, hogy a Covid-lezárásokat követő időszakban volt a legrosszabb a helyzet, de mostanra csökkent azoknak a betegeknek a száma, akik 60 napnál régebben várnak műtétre, jelenleg 26 ezren vannak ilyen helyzetben. Takács megjegyezte, hogy három területen – csípő-, térd- és gerincműtéteknél – továbbra is hosszabb várakozási idővel kell számolni, míg a szemészeti ellátásban már a Covid előtti szintet érik el. A térdprotézisnél másfél év az átlagos várakozási idő, a szürkehályognál néhány hónap, jellemzően 50 nap a főosztályvezető szerint.

Pálosi szerint a szemműtéteknél nagyon változó, hiszen előfordul, hogy valakit két napon belül már megműtenek, de az is, hogy 150 napot kell rá várni. A betegpanaszokkal kapcsolatban megjegyezte, még mindig gond, hogy a beteg úgy tudja, hogy várólistán van, de mégsem kerül fel. Nagy probléma, hogy a betegeket nem tájékoztatják időben, hogy a tervezett ellátását átdátumozzák. Úgy véli, az is nehezítő tényező, hogy a magyar egészségügy jelentős humánerőforrás hiánnyal küzd, és financiális okok miatt is csökkent a műtétek száma. Mindemellett csökkent az orvosok motiváltsága is, a magánellátás humánerőforrás elszívó ereje pedig jelentős, és az infláció miatt jelentős áremelkedéssel szembesültek a kórházak a tenderekben is.

A főosztályvezető hangsúlyozta, a várólistákra több forrást szeretnének biztosítani, így a jelenlegi 110 százalék helyett 130 százalékkal finanszíroznák a várólistás műtéteket, de hozzátette, hogy a betegek tájékoztatását is meg kell erősíteniük.