Micimackó ante portas

Jó reggelt kívánunk, itt a 444 napindító hírlevele, amely a legfontosabb és legérdekesebb híreket szedi össze az elmúlt 24 órából. Többek között ezekről olvashatnak bővebben: Hszi Csin-ping rejtélyes alakjáról, egy ENSZ-szavazásról, ami felrobbanthatja Boszniát, és arról, hogy Nagykőrösön már az alpolgármester kultuszát építik.

Szerda este Hszi Csin-ping megérkezett Budapestre, ahol Orbán Viktor és fiatal néptáncosok fogadták, miközben a rendőrség gondoskodott arról, hogy a kínai vezető ne lásson tibeti zászlókat. Hszi Csin-pingről és a magyar-kínai kapcsolatok jelentőségéről részletesen írtunk, kiemelve, hogy gazdaságilag nem kirívóak ezek a viszonyok az EU-ban, ha a kormány nem tálalná őket látványosan.

A kínai diktátor érkezésével egy időben a Magyar Nemzetben megjelent cikkében a kínai-magyar barátságról írt, miközben a nap nagy részét Belgrádban töltötte, ahol a szerb elnök bejelentette, hogy Orbán megígérte a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának 2026-ig történő befejezését.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora együtt pózolt a keményvonalas antiszemita és holokauszttagadó iráni Ahmadinezsáddal, ami a magyar diplomáciai üzemből is kirívó eset. Orbán Viktor telefonon tárgyalt Zelenszkijjel, és Németh Zsolt, a Fidesz atlanista tagja arról beszélt, hogy NATO-tagságunk nélkül Oroszország fenyegetné Magyarország szuverenitását.

A hazai ipari termelés márciusi visszaesése csalódást keltett, az elemzők szerint az adatok minden várakozást alulmúltak. A salgótarjáni Éltex-telepen rákkeltő méreganyag ömlött a Salgó-patakba, és a kormány elégedett a jelenlegi benzin árával, így nem tervezik ársapka bevezetését.

Orbán Viktor fizetése 6,3 millió forintra emelkedett, Orbán Ráhel nyilvánosságra hozta Instagramját, és a II. kerületi Fidesz bevásárlóbuszokat indított egy olyan Sparhoz, ahol a jelöltjüknek családi trafikja van. Az ingyenes cégbetekintő rendszert, amit 800 millió forint uniós támogatásból fejlesztettek, lekapcsolták.

A Fidesz-frakció nem támogatja a gyónási titokra vonatkozó módosítást, amit a párt egyik képviselője nyújtott be, és amit a fideszes többségű parlamenti bizottság még előző nap továbbengedett.

Magyar Péter fővárosi listájára egy tajvani dollármilliárdos befektetési tanácsadója, Porcher Áron is felkerült. A legdurvább önkormányzati lapokat szemléző sorozatunkban Nagykőrösön az alpolgármester kultuszát építik, Czira Szabolcs 26 év után visszavonul. Az MSZP polgármesterjelöltet indít Pikó András ellen a VIII. kerületben, és Karácsony szerint az ellenzék összefogásának nincs alternatívája.

Az érettségik sorában a történelem volt a következő, amely a szaktanár szerint meglepően könnyű volt. A Qubit pedig azt feszegette, hogy egyáltalán minek van még érettségi, amit a Monarchia idején vezettek be.

Az ENSZ-szavazás, amely Srebrenicában történteket népirtásnak minősítheti, eszkalálhatja a Balkánon a feszültséget. A magyar kormány a szerbekkel és az oroszokkal áll, így Szijjártóék valószínűleg nem szavazzák meg a genocídiumot. Brüsszelben politikai döntés született: az orosz vagyonokból fogják katonailag segíteni Ukrajnát.

A klímaváltozás kapcsán a Qubit arról írt, hogy a kormány százmilliárdokkal támogatja a mezőgazdasági öntözést, ami nem jelent valódi megoldást a durvuló aszály ellen.

Steve Albini, az amerikai underground rock ikonikus alakja, 61 éves korában szívrohamban hunyt el.