Öt év után: A Jobbik egykori polgármesterei

A Jobbik párt a 2019-es önkormányzati választásokat követően tíz polgármesteri poszttal büszkélkedhetett, ám a mandátumok többségét egyesületek mögé rejtőzve szerezték meg. Egy évvel ezelőtt vizsgáltuk meg, mi történt az akkori győztesekkel.

Az elmúlt öt év során változások történtek a Jobbik által 2019-ben megnyert polgármesteri posztokon. Szente Béla, aki Monorierdő polgármestere volt, már a választások idején sem tartozott a Jobbikhoz. Kepli Lajos, aki Balatonalmádi polgármestere volt, 2022-ben lemondott tisztségéről és most nem is indul újra.

Néhányan a Jobbik egykori polgármesterei közül más színekben folytatják politikai pályafutásukat. Kovács József Jékén függetlenként, míg Mirkóczki Ádám Egerben az "Egységben a Városért" nevű új szervezetet képviseli.

Azonban vannak, akik nem váltottak pártot vagy csoportosulást. Pintér Tamás Dunaújvárosban a "Rajta Újváros! Egyesület" tagjaként, Budai Lóránt Jászberényben a "Közösen Jászberényért Egyesület" képviseletében, Mikola Gergely Encsen függetlenként, Janiczak Dávid Ózdon az "Ózdiakért és Ózdért Egyesület" részeként, Dobó Zoltán Tapolcán az "Egységben Tapolcáért", és Szabó Zoltán Ferenc Szentesen a "Jövőnk Szentes Egyesület" tagjaként maradtak hűek korábbi szervezeteikhez.

A Jobbik jelenleg három helyen indít önálló polgármesterjelöltet: Soltszentimrén, Sopronban és Karcagon. Emellett más pártokkal összefogva további húsz jelöltet támogatnak a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján.