Mészáros Lőrinc: A külföldi terjeszkedés a cél

A Mészáros Csoport alapító-tulajdonosa, Mészáros Lőrinc az Indexnek adott interjúban elismerte, hogy a cégcsoport fejlődése Magyarországon belül már korlátozott, ezért a külföldi terjeszkedés a stratégiai cél. Az építőiparban és mezőgazdaságban szerzett hazai tapasztalatokat szeretnék külföldön is kamatoztatni, például egy horvát almatermelő cég és egy boszniai cementgyár felvásárlásával.

Mészáros Lőrinc, aki Magyarország leggazdagabb embere, az interjúban beszélt a miniszterelnökkel fűződő barátságáról, valamint arról, hogy bár 2011-től majdnem két cikluson át polgármester volt Felcsúton, gazdasági tevékenységét sosem adta fel. Kiemelte, hogy vállalkozói karrierje során minden lépcsőfokot megjárt, és a fejlődéséhez az elmúlt 32 év munkájára volt szükség. A közbeszerzésekről szólva hangsúlyozta, hogy a megrendelésekért kemény munkával és versennyel kell megküzdeni, és elutasította azt a nézetet, hogy a magyar vállalkozók csak úgy megkapják a munkákat, mintegy osztogatva. Ezt egy tévhitnek és viccnek nevezte, és hozzátette, hogy "nincs az a joystick, és azzal állítgatják a pénzcsapot, hogy ki mennyit kap."

Az interjúban Mészáros Lőrinc több közéleti személyiségről is megosztotta véleményét. Lázár Jánost nagyra becsüli, míg Pesty Lászlót vicces embernek tartja. Magyar Pétert személyesen nem ismeri, és nem avatkozik bele az ügyeibe, bár a bankjukban felügyelőbizottsági tag volt, csak azt tudta róla, hogy Varga Judit férje volt. Azt is hozzátette, hogy Magyar a politikai színpadon van, ő maga pedig a gazdasági életben él, nincs közös pontjuk.

A Mészáros Csoport operatív irányításával már nem foglalkozik, ezt a feladatot a menedzserekre bízza, akik közül 40-50 belső körbe tartozó személy viszi a cégcsoport közel 400 vállalkozását. Az Opus Global Nyrt. jelenlegi árfolyamát alulértékeltnek tartja, szerinte a valós érték 500 forint felett kellene, hogy legyen.

A cégcsoport Európában terjeszkedik, és több komoly akvizíció előtt állnak, amelyek az év első felében zárulhatnak le. Mészáros Lőrinc szerint a nemzeti tőkésosztálynak is képesnek kell lennie arra, hogy külföldön is versenyképes ajánlatokat tegyenek. A terjeszkedés Horvátországban, Montenegróban és Ausztriában is megfigyelhető, ahol a szállodaiparban érdekeltségeik vannak, és például Iciciben ötcsillagos luxusszállodát építenek. Emellett Észak-Afrikában, Líbiában, illetve a Közel-Keleten, Ománban is vannak érdekeltségeik.

A leggazdagabb magyarok listáján 2023-ban ismét az első helyen végzett, 591,3 milliárd forintos vagyonával megelőzve Csányi Sándort. A vagyonát illetően úgy véli, hogy a valós gazdasági világban mások a mércék, és bár versenyeznek bizonyos területeken, például a bankszektorban, barátság fűzi Csányi Sándorhoz. Az MBH Bank Nyrt. jövőjéről szólva elmondta, hogy a bankcsoport kimagasló teljesítményt ért el, és a tőzsdén van, terveik között szerepel a közkézhányad arányának emelése és a külföldi bankok vásárlása is.

Végül az interjúban Mészáros Lőrinc kitért arra is, hogy a gazdaglistákban szereplő vagyonbecslések és a valós gazdasági helyzet között gyakran eltérés van. A Simicska Lajossal kapcsolatos eseményekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy azok nem befolyásolták az életét, mivel az inkább politikai természetű vita volt. Mészárosnak 2014-ben még csak 7,7 milliárdos vagyona volt, de azután indult látványos növekedésnek, hogy Simicska kiszállt a NER-ből, és megvált vállalatbirodalmától.

Mészáros Lőrinc feleségéről, Várkonyi Andreáról elmondta, hogy az egészségügy mellett a kommunikáció és marketing terén is hasznos meglátásai vannak, amiket mindig meghallgat. A felesége miatt vág bele a sportegészségügyi ellátás bizniszbe és a magánegészségügybe, mivel Andrea orvos az egyik végzettsége szerint.

Az interjúban Mészáros kiállt a magántőkealapok mellett, szerinte azok sem tudják eltitkolni, hogy kik a végső tulajdonosok, így őt nyugodtan ellenőrizheti az unió új pénzmosás elleni szerve is. „Nekem csak legális, transzparens jövedelmem van, amit osztalék formájában veszek ki a vállalataimból, hogy aztán ezt felhasználhassam, akár befektessem egy magántőkealapba” – mondta. A Mészáros Csoport az élelmiszeriparban is terjeszkedik, de kiskereskedelmi láncot egyelőre nem akar felvásárolni, újat pedig nagyon nehezen tudna felépíteni.