Budapesten fogták el a Top 50-es körözött bűnözőt

Április 5-én a magyar fővárosban, Budapesten sikerült kézre keríteni egy békéscsabai nőt, aki rablás és egyéb bűncselekmények miatt négy év szabadságvesztésre ítéltetett, és a TOP 50-es körözési listán szerepelt.

A 33 éves nőt, akit korábban jogerősen négy év szabadságvesztésre ítéltek, pénteken fogták el a rendőrök. A körözött személy Békéscsabán és Sarkadon élt, de miután Budapestre költözött, nem jelentette be új lakcímét, így nem tudták megkezdeni a börtönbüntetésének letöltését.

A Fővárosi Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja egy hónappal ezelőtt adott ki elfogatóparancsot a nő ellen. Ezenkívül egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás során egy budapesti kerületi rendőrkapitányság is elrendelte a körözését, ami miatt a nő felkerült a TOP 50-es körözési listára.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság nyomozói bukkantak rá a nő búvóhelyére, és a Körös Közterületi Támogató Alosztály rendőreivel közösen mentek érte. A rendőrök többször felszólították, hogy nyissa ki az ajtót, de ő nem tett eleget a kérésnek. Ennek ellenére a rendőröknek sikerült elfogniuk, és a büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

A rendeletmódosítás előkészítése során kikérték néhány másik önkormányzat – Békéscsaba, Miskolc, Orosháza, Budapest X. és XIX. kerületei – véleményét és tapasztalatait is az ügyről. Az egyeztetéseken kiderült, hogy a probléma más városokban is jelentős. A rendeletmódosítástól azt várják, hogy kedvező hatása lesz, mert így Szegeden az országos szintű jogi szabályozás hiányára gyógyírként lehetőség nyílik „a város épített és természeti környezetének védelmére” a kerékpárok elszállításával.