Életmentő beavatkozás az EUFOR misszióban

Magyar katonák életet mentettek az EUFOR nemzetközi misszió keretében, miután a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium segítséget kért két eltűnt turista felkutatásában.

Szombat hajnalban érkezett a segélykérés a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztériumtól, melyben az EUFOR nemzetközi misszió segítségét kérték két eltűnt turista megtalálásában. A missziót 2024-ben magyar parancsnok, Dr. Sticz László vezérőrnagy vezeti, aki döntése nyomán egy H145M helikopter indult a keresésre, melyet magyar pilóták vezettek, és holland valamint olasz katonák is részt vettek a mentésben.

A helikopter hőkamerákkal volt felszerelve, aminek köszönhetően sikerült megtalálniuk a turistákat egy hegycsúcson. A Magyar Honvédség által biztosított, légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC-ra) felszerelt és berendezett H145M helikopterrel a magyar személyzet a helyszínre repült, és a sikeres kiemelést követően a sérülteket a szarajevói táborba szállították.

A további ellátásukat az EUFOR Egészségügyi Központjában dolgozó magyar szakemberek vették át, akik ezt követően gondoskodtak arról, hogy a civileket egy szarajevói kórházba szállítsák. A Honvédelmi Minisztérium szombaton délelőtt közölte az életmentő beavatkozás hírét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán gratulált a sikeres mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak, kiemelve: „Büszkék vagyunk helytállásukra!”. „A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei – köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete – összehangolt és professzionális szolgálata adta” – zárul a közlemény.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken Bosznia-Hercegovinában folytatott tárgyalásokat, ahol kitüntetést is kapott. A miniszterelnök pénteken a boszniai Banja Lukában, a Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság által rendezett üzleti fórum megnyitóján a térség és Magyarország közötti gazdasági együttműködésekről beszélt.