Az olívaolaj fogyasztásának előnyei

Egy friss kutatás szerint a napi olívaolaj bevitel elősegítheti a demencia kockázatának csökkentését. Az IFLScience által ismertetett tanulmányban több mint 91 ezer felnőtt – 60 ezer nő és 31 ezer férfi – étkezési szokásait vizsgálták 28 éven át, mely időszak alatt rendszeresen kitöltött kérdőívek alapján gyűjtötték az adatokat.

A kutatás során összesen 4751 demenciával összefüggő halálesetet regisztráltak. Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik naponta több mint 7 gramm olívaolajat fogyasztottak – ami körülbelül fél evőkanálnak felel meg –, 28 százalékkal alacsonyabb demenciás elhalálozás kockázatát mutatták azokhoz képest, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak olívaolajat.

A kutatók megállapították, hogy az étrend összetétele, vagyis az elfogyasztott ételek típusa nem játszott jelentős szerepet a demencia kockázatának csökkenésében. Ez arra utal, hogy a főzés során a margarin vagy a napraforgóolaj helyett az olívaolaj használata lehet az egészségesebb választás.

Az olívaolaj jelentőségét tovább növeli, hogy a mediterrán étrend fontos részét képezi, amelyet hosszú ideje az egyik legkiegyensúlyozottabb és legpozitívabb hatású étrendként tartanak számon. Az olívaolaj emellett az atlanti diétában is egyre népszerűbb összetevő. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy az olívaolaj fogyasztása és a hosszabb, demenciamentes élet között nem feltétlenül áll fenn közvetlen ok-okozati kapcsolat.

Courtney Meehan, a tanulmány szerzője szerint a szoptató édesanyáknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha kannabiszt használnak, csecsemőik valószínűleg kannabinoidokat fognak fogyasztani az általuk termelt tejen keresztül, és egyelőre nem tudni, hogy ez hatással van-e a csecsemő fejlődésére. Az anyatejbe is kerül THC füvezés után, még akkor is, ha már több mint 12 óra telt el a füvezés óta. A kutatók 20 szoptató anyától gyűjtöttek tejet, akik legalább hetente egyszer kannabiszt használtak, és 6 hónaposnál fiatalabb babájuk volt. A kannabiszhasználatot követően öt különböző időpontban vettek mintát tőlük, és a THC szintje még 12 óra után is mérhető volt. Az adatok további elemzése feltárta, hogy nem lehet olyan egyértelmű időpontot meghatározni, amikor a THC-szintje csúcson lenne. Az alkohollal ellentétben, úgy tűnik, hogy nincs olyan egyértelmű pont, amikor a szülők biztosak lennének abban, hogy a tejben lévő kannabinoidok visszatértek az alapértékre.