Eger polgármester-választása: több exfideszes is ringbe szállhat

Az egri Fidesz helyi szervezetének feloszlatása és a belső konfliktusok után a júniusi önkormányzati választáson akár négy, a pártból kilépett jelölt is indítható lehet. A városban feszült a helyzet, hiszen a Fidesz-közeli személyek mellett a KDNP is ultimátumot adott.

Az Egripost.hu értesülései szerint az egri Fidesz válságos időszakot élt meg, miután 2020 januárjában feloszlatták a helyi szervezetet, következményeként pedig több jelölt is megmérettetheti magát a polgármesteri székért. A feloszlás oka egy belső ellentét volt Oroján Sándor, a városi szervezet vezetője és Pajtók Gábor, a körzet országgyűlési képviselője között, amelynek eredményeként Oroján Sándor lemondott a frakcióvezetői posztról.

Oroján Sándor az Egerért Most Egyesület színeiben tervez indulni a polgármester-választáson, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Pajtók Gábor bejelentette, hogy Vágner Ákos lesz a Fidesz jelöltje, azonban az Egerinfo.com információi szerint ez a döntés nem történt meg egyeztetés után a helyi KDNP-sekkel, ami újabb konfliktusokhoz vezetett.

A KDNP ultimátumot adott a Fidesznek, hogy április 9-ig támogatják Bódi Zsoltot és Kovács Cs. Tamást, különben elveszíthetik a párt logóját és támogatását. Ez azonban nehéz helyzetbe hozza a Fideszt, mivel a jelöltjeiket már bejelentették az említett választókörzetekben.

Bódi és Kovács Cs. a Függetlenül, Egerért csoportot hozták létre, amely alternatívát jelenthet számukra, ha nem sikerül megegyezniük a Fidesszel. Orosz Lászlóné Ibolya, aki jelenleg a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az egri közgyűlésben, függetlenként jelentette be indulását a polgármester-választáson.

Az előző, 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék diadalmaskodott, de az exjobbikos Mirkóczki Ádám polgármester támogatásával létrejött ellenzéki összefogás nem bizonyult tartósnak. Az Egripost szerint a két kiebrudalt képviselő, Bódi és Kovács Cs., sejthette, hogy nem áll jól a szénája, ezért már létrehozták a „Függetlenül Egerért” csoportot, amelybe bevonták Tarsoly József hegybírót is, de ha mégis sikerül kicsikarniuk a Fidesz-logót, akkor az Egripost szerint őt simán ejtik. A viharosra sikerült csütörtöki egri KDNP-gyűlésen ugyanakkor Orosz Lászlóné közös indítása már szóba sem került, pedig ő kereszténydemokrata párttag, ami elég egyértelműen arra utal, hogy az Orojántól megszabadult, de a Fideszbe vissza nem engedett frakció maradéka is egymást kijátszva igyekszik túlélni a júniusi választásokat.