Meghalt Duba Gyula

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Duba Gyula szlovákiai születésű, termékeny alkotóként ismert, aki több mint negyven kötetet hagyott hátra. Az epika számos formájával kísérletezett, de leginkább a széppróza és az értekező próza terén alkotott maradandót.

  1. június 8-án született Hontfüzesgyarmaton, és Léván érettségizett. A második világháború után családját is érintette a csehszlovákiai magyarság kollektív bűnösként való megbélyegzése.

Karrierjét humoristaként és irodalmi paródiák szerzőjeként kezdte az 1950-es évek második felében. Karinthy Frigyes munkásságának és a "Tanár úr kérem" valamint az "Így írtok ti" művek hatását tükröző humoros írásaival és a kortárs hazai alkotókat kifigurázó paródiáival vált ismertté.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el.

Az Új Ifjúságban rovata volt, a Csehszlovák Rádió magyar adásának riportereként dolgozott, és szórakoztató programokat szerkesztett. Első kötete, A nevető ember és egyéb vidám történetek 1959-ben jelent meg. A Delfinek című elbeszéléskötetéért 1967-ben Madách Imre-díjat kapott.

Az Irodalmi Szemle főszerkesztőjeként 1968-tól 1983-ig tevékenykedett, majd a Madách Könyvkiadó irodalmi vezetője lett. A Szlovák Irodalmi Alap ösztöndíjasa volt három évvel későbbi nyugdíjazásáig.

Elbeszélések, szatírák, tanulmányok és novellák sorozata jelent meg tőle, melyek között az Ívnak a csukák, az Örvénylő idő, az Aszály, az Álmodtak tengert I-II és a Halódó parasztvilág című önéletrajzi ihletésű művei is megtalálhatóak. A Szabadesés című regénye hozta meg számára a legteljesebb szakmai elismerést.

A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Első tanulmánykötete, a Valóság és életérzés után a hazai kritikusok is elismerték. A Vajúdó parasztvilág című szociográfia megírása után a csehszlovákiai magyar epika modern formáinak egyik legismertebb alkalmazójaként tartották számon.

Több díjat is kapott, köztük négyszer Madách-díjat (1967; 1970; 1975; 1983), a Szlovákiai Írók Szövetsége Nemzetiségi Díját (1972), a Posonium életműdíjat (2001), a József Attila-díjat (2004), és 2023-ban a Kossuth-díjat. 2011-től volt a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

T. Nagy Imre és Balog Gábor rendezők portréfilmeket készítettek róla, melyek Duba Gyula életútját és munkásságát mutatják be. T. Nagy Imre "Ahonnan elindultam - Duba Gyula portréja" című filmje 2009-ben, míg Balog Gábor "Legény kalapban - emlékek, gondolatok Duba Gyula íróval" című filmje 2017-ben készült.

A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti Duba Gyulát.