Ki kapja meg először az üzemanyagot?

Egy érdekes feladványban négy autót kell megfigyelni, amelyek egy központi üzemanyagtartályhoz csatlakoznak, különféle tartályokkal és csövekkel összekötve. A kérdés az, hogy a négy autó közül melyik kapja meg először az üzemanyagot.

A feladvány szerint a bal oldali A és B autók egy közös tartályhoz kapcsolódnak, mindegyikhez külön cső vezet. A C és D autók esetében két tartály található egymás alatt, és az üzemanyag a felső tartály megtelése után indul el az autók felé az oldalsó csöveken keresztül.

A feladat megoldása során figyelembe kell venni, hogy a legfelső tartályból az üzemanyag egyszerre indul el mindkét oldalra. Azonban a C és D autók esetében először az alsó tartálynak kell megtelnie, így ezeket az autókat kizárhatjuk a versenyből.

A helyes válasz az A autó, mivel a hozzá vezető cső alacsonyabban helyezkedik el, mint a B autóé. Így amint a bal oldali tartály kezd megtelni, az üzemanyag először az A autóhoz folyik. Ez azt jelenti, hogy állandó áramlási sebesség mellett az A autó gyorsabban telik meg üzemanyaggal, mint a B.