Huszonhat ország hadihajói gyülekeznek a Csendes-óceánon

Az Egyesült Államok és a vezető európai államok hadihajókat és repülőgépeket telepítenek az indo-csendes-óceáni térségbe, hogy ellensúlyozzák Kína növekvő befolyását.

Az indo-csendes-óceáni térségben az Egyesült Államok és számos európai ország hadihajókat és repülőgépeket helyez el, céljuk a Kína befolyásának visszaszorítása és a biztonsági együttműködés erősítése. Németország két hadihajót küldött május 7-én, reagálva a dél-kínai-tengeri feszültségekre és a Tajvan körüli vitákra, míg Olaszország április 29-én indította útnak a Raimondo Montecuccoli hajót egy hat hónapos bevetésre a régióba.

A Rim of the Pacific (RIMPAC) gyakorlaton, amelyet Hawaiin rendeznek meg, Franciaország és Spanyolország is részt vesz az amerikai vezetés alatt. A RIMPAC 2024 témája a nemzetközi együttműködés fontosságát emeli ki, és az ausztrál Timothy Gill hadnagy szerint a gyakorlat iránti növekvő érdeklődés a tengeri biztonság globális igényét tükrözi. A hadgyakorlatot kétévente tartják, idén huszonhat ország vesz részt, köztük Ausztrália, Kanada és Japán is.

Az európai országok növekvő érdeklődése a régió iránt a ukrajnai konfliktus kirobbanása óta felgyorsult tendencia része. Gorana Grgić, a Center for Security Studies (CSS) kutatója szerint a nyugati hatalmak egyre inkább riválisként tekintenek Pekingre.

Az Egyesült Államok fontos szerepet tölt be az euroatlanti és indo-csendes-óceáni partnerség összekapcsolásában. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó beszédeiben kiemelte a régiós szövetségek jelentőségét, és az AUKUS-megállapodást, valamint az Olaszország, Japán és az Egyesült Királyság közötti katonai szerződést példaként hozta fel a védelmi-biztonsági kapcsolatok erősítésére.