Opera androidos böngésző frissítése

Az Opera androidos böngészője egy jelentős frissítést kapott, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a mesterséges intelligencia segítségével összefoglalják a weboldalak tartalmát, legyen szó akár hosszú tudományos publikációkról is.

Az Opera böngésző legújabb androidos verziójában már elérhető az Aria nevű mesterséges intelligencia, amely képes a weboldalak tartalmának összefoglalására egyetlen képernyőnyi területen, görgetés nélkül. A technológia hírcikkek, blogbejegyzések és bonyolult kutatási cikkek summázására is képes, így segítve a felhasználókat abban, hogy gyorsan megértsék az adott téma lényegét.

A funkció használatához elegendő a cikk jobb felső sarkában található három pontos menüt lenyitni, és ott választani az „Összefoglalás” vagy „Összegzés” opciót. Az összefoglalás automatikusan generálódik, de a felhasználók később egyéni kérdéseket is feltehetnek a tartalommal kapcsolatban.

Az újítás minden androidos Opera-felhasználó számára elérhető lesz, de a frissítéshez szükséges lehet a böngésző legújabb verziójának letöltése a Play Áruházból. Fontos megjegyezni, hogy az Aria funkció csak bejelentkezés után használható, így az Opera-fiók létrehozása szükséges a szolgáltatás igénybevételéhez.

Az Opera emellett egy új iOS-es böngészőt is bejelentett az év elején, amely kihasználja az iOS operációs rendszer újításait, és ahol a mesterséges intelligencia szintén fontos szerepet fog játszani.

A mesterséges intelligencia és az állatok közötti együttműködés képessége nem csak a technológiai területeken mutatkozik meg. A finn Oului Egyetem kutatói által végzett kísérletek során a poszméhek szociális intelligenciáját vizsgálták, amely során a méhek képesek voltak idegen társaikkal együttműködni egy közös cél érdekében. A kutatás során a poszméhek közösen toltak egy LEGO-kockát, hogy hozzáférjenek az alatta lévő nektárhoz, illetve együttműködve nyitottak ki egy ajtót egy áttetsző alagút végén, hogy elnyerjék a jutalmat. A kutatók megállapították, hogy a poszméhek viselkedését nagyban befolyásolta a társuk jelenléte vagy hiánya, valamint a másik mozgásának iránya, ami azt sugallja, hogy a méhek szándékosan dolgoznak együtt a feladat teljesítése érdekében. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a közös munka nem csak magasszintű gondolkodással lehetséges, és nem csak az emlősök képesek rá az agyuk nagy mérete miatt. Az ilyen felfedezések tovább bővítik ismereteinket az állatok közötti együttműködésről és a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről egyaránt.