A kutatás eredményei alapján Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, abszolút többséggel, 55 százalékos támogatottsággal nyerne, míg Vitézy Dávid csupán 22 százalékot érne el. Az LMP-jelöltje, Vitézy Dávid, az LMP híveinek támogatását sem tudja teljes mértékben maga mögött tudni, hiszen a szavazói csupán 8 százalékát teszik ki.

Amennyiben Szentkirályi Alexandra visszalépne a versenyből, a kormánypárti szavazók 75 százaléka az LMP-jelöltjére, Vitézy Dávidra szavazna. Ebben az esetben a következő erősorrend alakulna ki:

-Karácsony Gergely (DK-Momentum-MSZP-Párbeszéd) 53 százalék

-Vitézy Dávid (LMP) 34 százalék

-Grundtner András (Mi Hazánk) 9 százalék

-Brenner Koloman (Jobbik) 4 százalék

A Republikon Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy június 9-ig még változhat a helyzet, de a jelenlegi állás szerint Vitézy Dávidnak szüksége lenne a Jobbik és a Mi Hazánk támogatóira is, mivel ezek a pártok saját főpolgármester-jelöltet állítanak, ami biztosítékot jelent számukra a listaképességre.

A felmérés szerint

az ellenzék gyenge szereplése lenne szükséges ahhoz, hogy Karácsony Gergely elveszítse pozícióját. A közgyűlés összetétele okozhat nagyobb fejtörést, mivel a Republikon Intézet számításai szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nélkül a főpolgármesternek nem lenne többsége

– idézi az adatokat a 24.hu.

Hozzáteszik: Karácsony Gergely szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg Vitézy Dávid leginkább a Fidesz-KDNP szimpatizánsokat tudja maga mögé állítani. A főpolgármester szavazóinak közel egyharmada DK-s, egyötöde Momentumos, saját pártja, a Párbeszéd szavazói közel akkora mértékben támogatják, mint a Kutyapárttal szimpatizálók.

„A legnehezebb mégis a kerületek megtartása; bár ezek közgyűlési mandátummal nem járnak, egyáltalán nem mindegy, hány kerületi polgármesteri helyet tud az ellenzék megtartani, és milyen kerületi közgyűlés összetétel mellett”

– áll az elemzésben.

A választások közeledtével a helyi önkormányzati lapokban is megfigyelhető a kampányintenzitás növekedése,

mint például a Belváros–Lipótváros ingyenes lapjában, ahol Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester és öccse, Szentgyörgyvölgyi Gábor képviselő számos fotón szerepel, míg az ellenzéki képviselők neveit nem is említik.

Szentkirályi Alexandra kampányfőnökének Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét kérte fel. Szentkirályi Alexandra, aki korábban Tarlós István főpolgármester-helyetteseként már kipróbálhatta magát a városvezetésben, a múlt héten Szentkirályi Facebook-oldalán jelezte, hogy a felkérést elfogadja, mert szerinte itt az ideje lecserélni a lejárt lemezt.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely FB-oldal