BAZ-vármegye legnagyobb foglalkoztatója tizenötszörös növekedést ért el

A Pénzcentrum és az Opten céginformáció-szolgáltató közös felmérése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a B + N Referencia Zrt. vált a legnagyobb foglalkoztatóvá, mely egy év alatt tizenötszörösére növelte dolgozói számát.

A magyar munkaerőpiac elemzése során kiderült, hogy a 20 vármegyéből háromban történt változás a legnagyobb foglalkoztatók tekintetében. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az elektronikai áramköri lapokat gyártó Jabil Circuit Magyarország Szerződéses Gyártó Kft. helyett a B + N Referencia Zrt. került az élre, 11 737 munkavállalóval. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a Rosenberger Magyarország Kft. vált a legnagyobb foglalkoztatóvá, míg Vas vármegyében az autóalkatrész-gyártó Schaeffler Savaria Kft. áll az élen, ahol a korábbi listavezető ÉNYNYK Zrt. már megszűnt.

A felmérés szerint az országban továbbra is négy vármegye rendelkezik 10 ezer fő feletti foglalkoztatottal, de a szereplők megváltoztak. Pest megyében a Tesco-Global Áruházak Zrt. létszáma 8831 főre csökkent, így a B + N Referencia Zrt. vette át a helyét.

A Magyar Posta Zrt. maradt az ország legnagyobb foglalkoztatója 23 339 fővel, bár létszáma 2017 óta jelentősen, közel 8300 fővel csökkent. Ennek ellenére még mindig több mint másfélszerese a Spar Magyarország Kft.-nél foglalkoztatottak számának, amely a második legnagyobb foglalkoztató Fejér megyében. Megjegyzendő, hogy a legnagyobb foglalkoztatók többsége külföldi tulajdonban van, és ez az évek során nem változott.

A vármegyék többségében, 12-ben nőtt a foglalkoztatottak száma 2017-hez képest, míg 8-ban csökkent. Az elmúlt évben a Magyar Posta Zrt. bocsátotta el a legtöbb munkavállalót, 2233 főt, míg a Tesco-Global és az Audi Hungaria Zrt. is jelentős létszámcsökkenést mutatott. A B + N Referencia Zrt. azonban kiemelkedő növekedést ért el, egy év alatt 1480 százalékkal, 1994 fővel bővítve dolgozói számát.