A cafeteria-rendszer befagyása és a cégek bérfejlesztési tervei

A Profession.hu felmérése szerint 2024-ben a hazai cégek többsége nem tervez változtatást a béren kívüli juttatások keretösszegén, ami a munkavállalók elvárásainak növekedése mellett kihívást jelenthet.

2024-ben a hazai munkáltatók többsége, tízből hét cég nem szándékozik módosítani a béren kívüli juttatásokra szánt keretösszeget. A Profession.hu által végzett felmérés rámutatott, hogy a munkavállalók elvárásai az elmúlt évhez képest jelentősen megnőttek: míg egy évvel korábban 55 százalékuk számított béremelésre, addig 2024-ben már 74 százalékuk vár valamilyen formájú bérnövekedést. Ennek ellenére a vállalatok tervei szerint a béremelést adó munkáltatók száma csökkeni fog.

A béren kívüli juttatásokat sok vállalat használja a fizetésemelés alternatívájaként, mivel ezek adózása kedvezőbb lehet az alapbérhez képest. Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója szerint ezek a juttatások a toborzásban is előnyt jelenthetnek, és amennyiben nincs lehetőség a béremelésre, érdemes a cafeteria szerteágazó tárházát végiggondolni. A tavalyi HR Körkép felmérés szerint a leggyakoribb juttatások közé tartozik a céges mobiltelefon, a munkába járás költségeinek megtérítése, a laptop/notebook biztosítása és a SZÉP kártyára történő utalás.

A munkaerőpiacon azok a munkáltatók szerezhetnek versenyelőnyt, amelyek cafeteria csomagot is kínálnak, ezzel megkülönböztetve magukat a konkurenciától. A Profession.hu szakembere szerint egy jól összeállított csomaggal a cég elősegítheti az alkalmazottak jóllétét, ami által kipihent, motivált és egészséges munkaerőre számíthatnak.

A felmérésből azonban kiderült, hogy a béren kívüli juttatások terén nem várható jelentős emelés: a válaszadó cégek mindössze negyede tervezi ennek a keretnek az emelését, ami 4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. Ahol a cégek tervezik a keretösszeg növelését, ott átlagosan 10 százalékos emeléssel számolnak, míg a csökkentést tervezőknél átlagosan 11 százalékos csökkenés várható. A bérfejlesztés oka elsősorban a megélhetési költségek változása, de ennek aránya 9 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kedvezőtlen gazdasági helyzetre és a cég bérpolitikájának változására is hivatkoznak a vállalatok.

A munkáltatók céljai között továbbra is az alkalmazottak megtartása áll az első helyen, bár ennek gyakorisága csökkent az előző évhez képest. Az új szakemberek megszerzése és a költségcsökkentés, optimalizálás is fontos célként jelent meg, míg a home office feltételeinek biztosítása vagy megszüntetése az egyetlen emelkedő tényező volt.