OTP: Várakozások a rekordprofit kapcsán

Péntek hajnalban kerülnek nyilvánosságra az OTP legfrissebb gazdasági adatai, amelyek között kiemelt figyelmet kapnak a hitelállományok organikus növekedése, a nettó kamatmarzs változása, valamint az üzbég banknál bekövetkezett profitfordulat a 2023-as veszteség után.

Az OTP Bankcsoport teljes bevételei 28 százalékkal emelkedhettek, amely növekedés magában foglalja a szlovén NKBM és az üzbég Ipoteka bankok bevételeit is, melyek a tavalyi évben 11, illetve 6 hónapra terjedően szerepeltek a csoport eredményében. A nettó kamatbevétel terén 36 százalékos bővülés várható, amit a hitelállományok növekedése és a nettó kamatmarzs bővülése indokolhat.

A bankcsoport hatékonyságának javulása továbbra is megfigyelhető, hiszen a bevételekhez képest kisebb mértékben, csupán 15 százalékkal nőttek a működési költségek, ami lehetővé teszi, hogy a működési eredmény 39 százalékkal, 333 milliárd forintra emelkedjen.

A portfólióminőség érdemben nem romlott, és az OTP az üzbég operációban konzervatív becsléseket alkalmazott, így az elemzők csak 20 milliárd forint kockázati költséggel számolnak. Az elemzői várakozások szerint az adózott eredmény 221,6 milliárd forint lehet, ami 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatokat, és új első negyedéves rekordot jelentene.

Az OTP a számokat új módszertan szerint teszi közzé, a régi és az új metodológia szerinti adatokat is figyelembe véve az elemzői várakozásokat az új módszertan szerinti tavalyi első negyedévvel hasonlították össze.