Európai gázárak: befektetői optimizmus és kockázatok

Az európai gázárak emelkedésére fogadnak a befektetők, ami az ellátási zavarok és a geopolitikai feszültségek miatti növekvő aggodalmakat tükrözi, miközben az alternatív források iránti függőség további áringadozásokat vetíthet előre.

A Financial Times jelentése szerint a befektetői optimizmus az európai gázárak emelkedésével kapcsolatban egyre erőteljesebbé válik. Az Intercontinental Exchange adatai alapján a befektetési alapok által tartott nettó long pozíciók 96,4 terawattórára nőttek, ami körülbelül 3 milliárd eurónak felel meg a jelenlegi árakon. Ezt a szintet legutóbb 2022 februárjában érték el, az ukrajnai háború kirobbanása előtt, amikor Oroszország jelentősen csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat.

Az európai gazdaságok csökkentették gázfelhasználásukat és alternatív forrásokat biztosítottak, ami hozzájárult a tárolók feltöltéséhez. Ennek ellenére Európa még inkább függővé vált a cseppfolyósított földgáz (LNG) volatilis világpiacától. Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok és Ausztrália LNG-exportjával kapcsolatos problémák merültek fel. A befektetési alapok növelték long pozícióikat az izraeli-gázai háború októberi kezdete óta, ami aggodalmakat váltott ki az LNG-szállítás biztonságával kapcsolatban a Vörös-tengeren és más közel-keleti vizeken. Tom Marzec-Manser, az ICIS tanácsadó cég gázpiaci elemzője szerint a befektetési alapok a Bab al-Mandab és Hormuzi-szoroson áthaladó LNG-áramlás lehetséges csökkentését árazzák be.

Jelenleg az európai gáz megawattóránként 30 euró körüli áron forog, ami bár jelentősen alacsonyabb a 2022 nyarán elért több mint 300 eurós csúcstól, mégis magasabb, mint a válság előtti években tapasztalt árak.

Annak ellenére, hogy az EU gáztárolóinak töltöttsége jelenleg magas szinten van, továbbra is fennállnak aggodalmak a nagy áringadozásokkal kapcsolatban, különösen a kereslet visszapattanása miatt. A Morgan Stanley elemzői szerint a gázkereslet áprilisban 8 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjának jövője is bizonytalan. A Kijev és Moszkva közötti megállapodás lejárata után Ukrajna jelezte, hogy nem kívánja azt megújítani.