Betelt a korsó: menekülnének az osztrákok az Unióból

Bár a legtöbb osztrák állampolgár fontosnak tartja az uniós tagságot, nyugati szomszédunkban mégis megugrott azok száma, akik elbizonytalanodtak, sőt, inkább kiléptetnék Ausztriát az EU-ból – mutat rá egy friss felmérés. Láthatáron az Öxit.

A linzi IMAS intézet által közzétett reprezentatív felmérés szerint Ausztria lakosságának több mint fele úgy véli, hogy az EU-tagság gazdasági és társadalmi előnyöket hoz az országnak, azonban minden ötödik osztrák állampolgár szerint az országnak ki kellene lépnie az Unióból. A kutatás eredményei azt tükrözik, hogy az elmúlt évek során Európát ért válságok hatására megrendült az uniós összetartozás érzése.

A felmérés rámutat, hogy az európai választások előtt két hónappal az EU iránti elkötelezettség Ausztriában több mint tíz százalékkal csökkent 2019-hez képest, ami az „Öxit” kérdését új megvilágításba helyezi. A közösség összetartó ereje látványosan romlott még a hagyományosan uniópárti osztrákok körében is.

Ausztria lakosságának fele nem érzi magát teljesen európainak, ami jelentős csökkenés a 2019-es 62 százalékhoz képest. Az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében magasabb a fanyalgók aránya, míg a felsőfokú végzettségűek inkább az uniós tagság előnyeit látják, számuk 2014 óta megduplázódott.

Az IMAS felmérésében említett válságok között szerepel az ukrajnai háború, az infláció, az éghajlatváltozás, a migrációs hullám és a dezindusztrializáció, amelyek mind hozzájárultak Európa szenvedéséhez. Az osztrákok 40 százaléka bizonytalan vagy szkeptikus az EU-val kapcsolatban, és 28 százalékuk szerint az uniós tagság összességében inkább hátrányos.

A lakosság 22 százaléka annyira kiábrándult, hogy támogatná az EU-ból való kilépést, ha erre népszavazást írnának ki. A kutatók szerint jelentős azoknak az aránya is, akik nem válaszoltak az Öxitre vonatkozó kérdésre, ami arra utal, hogy a bizonytalanok száma jelentős, és ez befolyásolhatja a közvéleményt, ha a kilépés kérdését részletesebben tárgyalnák.