Philip Pilkington: „Ha ez így folytatódik, Magyarország diplomáciai nagyhatalom lesz”

Philip Pilkington ír közgazdász-makróökonómus, a Magyar Külügyi Intézet vendégkutatója szerint Magyarország szuverenitása növekedhet a keleti nyitás politikájával, és az ország Európa gazdasági erőművévé válhat az akkumulátorgyártás terén.

A német gazdaság gyengélkedése és a kínai gazdasági befolyás kérdése kapcsán Pilkington úgy véli, hogy Magyarország nem sokat tehet Németország zsugorodó ipara ellen, de a német ipar elemeinek áttelepítése Magyarországra lehetne egy lehetséges stratégia. A kínai befektetésekkel kapcsolatban Pilkington nem látja túlzottan kockázatosnak a keleti nyitást, mivel Kína semleges feltételek mellett hajlandó üzletelni, ami növelheti Magyarország szuverenitását.

Az akkumulátorgyártás terén Magyarország jelentős befektetéseket kapott, és a prognózisok szerint 2031-re Európa legnagyobb akkumulátorgyártója lehet. Pilkington szerint ez a fejlesztés összeegyeztethető a nemzeti szuverenitással, mivel az ország az EU tagjaként köteles betartani az európai környezetvédelmi törvényeket.

A konnektivitási stratégia hasznát abban látja, hogy Magyarország a változó világban fejlődhet a baráti kereskedelmi kapcsolatok fenntartásával. Pilkington kiemeli, hogy Magyarország már most is vezető szerepet vállal ebben a téren, példaként említve a BYD autógyár ügyét, ahol a magyar diplomaták a francia kollégáikat is megelőzték.

Az Eurostat felmérése és a Magyarország gazdasági helyzetét illető adatok kapcsán Pilkington az IMF adataira hivatkozva cáfolja, hogy Románia megelőzte volna Magyarországot, hangsúlyozva, hogy a szegényebb országok gyorsabb növekedése természetes, de az EU országai hosszú távon konvergálni fognak.

Végül a magyar hadiipari beruházásokat illetően Pilkington szerint nincs ellentmondás a kormányzati békepárti narratíva és a honvédelem erősítése között, mivel a békepárti országok is fenntartanak aktív haderőt az agresszió elrettentésére.