A Kód kutatóintézet felmérése a magyarok gazdasági félelmeiről

A Kód kutatóintézet által végzett közvélemény-kutatás a magyar lakosság gazdasági aggodalmait térképezi fel, különös tekintettel az inflációért felelős tényezőkre, az orosz-ukrán háború hatásaira, valamint az energiaellátási és áruhiánytól való félelmekre.

A Kód nevű kutatóintézet gazdasági fókuszú kérdőívet készített, amelyben többek között arra keresik a választ, hogy a megkérdezettek szerint ki felelős az inflációért, és szükséges-e megszakítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal. A felmérés különösen releváns, mivel a Kód a kormány megbízásából is dolgozik, és korábban a politikai kommunikációban is részt vett. A kutatás eredményei valószínűleg a kormányzati döntések és kommunikációs stratégiák sikerességét mérhetik fel, illetve azokat alapozhatják meg.

A kérdések a gazdasági helyzet és versenyképesség, az euróárfolyam, a közszolgáltatások színvonala, valamint a fogyasztói árak változására vonatkoznak. A válaszadóknak arról is nyilatkozniuk kell, hogy milyen megtakarításaik vannak, mennyit keresnek, mennyi hitellel rendelkeznek, és terveznek-e hitelfelvételt.

A munkanélküliséggel kapcsolatos kérdések arra irányulnak, hogy a megkérdezettek hogyan látják a munkanélküliség alakulását az országban és saját lakóhelyükön, valamint attól való félelmüket, hogy ők vagy családtagjaik elveszítik munkájukat.

Mitől félünk?

A felmérés egyik kulcskérdése az energia- és élelmiszerellátás, az energiaárak emelkedése, valamint az infláció növekedésétől való félelem. A válaszadóknak meg kell határozniuk, mennyire tartják aggasztónak az orosz-ukrán háborút, és szerintük a háború milyen mértékben veszélyezteti az ország biztonságát vagy gazdasági helyzetét.

A gazdasági problémák közül a kérdőív kiemeli az inflációt, a forintgyengülést, a munkanélküliséget, az energia- és benzinellátás zavarait, az alacsony béreket és nyugdíjakat, az ország vagy a családok eladósodását, valamint az áruhiányt. A résztvevőknek véleményt kell formálniuk arról is, hogy a háború világgazdasági válságot okozhat-e, és ki vagy mi felelős az infláció alakulásáért.

A felmérés rákérdez arra is, hogy a válaszadók szerint a kormány képes lesz-e leküzdeni az orosz-ukrán háború gazdasági hatásait, és fenntartható marad-e a rezsicsökkentés 2024-ben. Az oroszokkal kapcsolatos kérdések között szerepel, hogy az EU-ra nézve károsak-e az oroszok elleni szankciók, és szükséges-e megszakítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal. A kérdőívben szerepel egy állítás is, amely szerint el kell utasítani minden szankciót, mert azok Magyarországnak ártanak, és nem engedhető meg, hogy az ország fizessen a háború árát.

Az utolsó kérdéscsoport a sportok, állatok és olvasás iránti szeretetre, valamint a szabálykövetésre vonatkozik, ahol több kérdés is egymást követi gyors sorozatban.