A munkahelyi kiégés globális problémája

A kiégés szindróma világszerte rengeteg alkalmazottat érint, és komoly gazdasági következményekkel járhat, akár a globális GDP 9 százalékos csökkenését is előidézheti.

A kiégés és a stressz jelenségei nemzetközi kutatások szerint minden harmadik, bizonyos területeken és országokban pedig minden második dolgozót érinthetnek. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése szerint a legnagyobb kockázatnak a nők és az ügyfelekkel közvetlenül kapcsolatban álló munkavállalók vannak kitéve, beleértve a kereskedelmet, az oktatást és az egészségügyet, de a probléma minden gazdasági szektorban jelen van.

A munkavállalók elköteleződésének hiánya jelentős gazdasági hatással bír, Európában például a munkavállalók csupán 13 százaléka mutat magas elköteleződést, ami a világ nagy régiói közül a legalacsonyabb arány. Magyarország a kiégés tekintetében a középmezőnyben helyezkedik el.

A Microsoft által 2022-ben végzett nemzetközi felmérés szerint az alkalmazottak közel fele, a vezetők több mint fele érezte magát kiégettnek a munkahelyén. A kutatást 20 ezer ember bevonásával, 11 országban végezték, és az eredmények számos szektort érintettek.

A Gallup és a Workhuman által készített tanulmány szerint Írországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban a megkérdezettek harmada gyakran érzi magát kiégettnek. Ezzel szemben Svájcban ez az arány jóval alacsonyabb, ahol átlagosan minden tizedik válaszadó számolt be gyakori kiégésről. A munkahelyi stressz szintjét illetően Belgium és Írország szintén rosszul teljesített, ahol a munkavállalók több mint fele tapasztalt magas stresszszintet.

A McKinsey & Company tanulmánya szerint Ázsiában majdnem minden harmadik alkalmazott tapasztal kiégés tüneteit, különösen a nők és az ügyfelekkel közvetlenül foglalkozók körében.

Az amerikai munkavállalók háromnegyede számolt be kiégésről a Spring Health 2020-as kutatása alapján. A Capital One és a Capital One Insights Center 2022-es felmérésében az amerikai kisvállalkozások tulajdonosainak közel fele érzékelt kiégést az elmúlt hónapban, különösen a gondozói feladatokat ellátó vezetők és a női cégtulajdonosok körében volt ez jellemző.